ingen plockar undan någonting någonsin

jag blir så trött. Nu påstår jag inte att jag är bäst på detta

MEN eftersom det i regel är jag som tar itu med upplockandet tycker jag att jag kan få lov att ha synpunkter på detta fenomen.

Lappar som någon har antecknat nåt på ligger vid datorn. Ska det slängas eller inte? Om så är fallet varför gör inte "någon" det då?

Kläder lite här och var. En strumpa här en t-shirt där. Varför inte lägga det i tvättkorgen?

Ouppackade väskor i hallen gör mig vansinnig. Allrahelst när det är en sportväska som står precis innan för dörren så man få kliva över den.

OK. Känner jag mig bättre ju? Ja lite och nu ska jag göra en räd. Sen dammsuga för i kväll kommer våra goda vänner hit!

våren vecka 18

Här kommer en vårrapport. De senaste dagarnas värme har gjort att allting rikitg exploderat. Så nu följer en hel räcka bilder med vårtecken.
image308

Körsbärsträden blommar för fullt. 

Här är lite bilder från kvällspromenaden
            
Magnolia                         Maskros                          Hassel                         Jag älskar vitsippor 
image313

Underbart när björkarna börjar få blad och bli gröna


image314

Och jag avslutar med en syrénknopp. I den här takten lär det inte bli långt mellan hägg och syrén och dåligt med semester för skomakar´n.
Andra vårbildsvisare hittar ni här

kunde inte låta bli + fråga

Visst , jag vet att det låter pretentiöst. Men jag kunde bara inte låta bli att snöra på mig de nya idag igen. Löparskorna alltså. Det var ju en så härlig kväll. Att springa i kortbyxor och t-shirt är ju bara så skönt. Och rakt genom ett vitsippshav. Det gäller att passa på.

Annars har det varit en vanlig dag.

En fråga: Hur gör ni med rubiker till inlägg? Skriver ni före eller efter inlägget?

magisk känsla

är det den första gången man använder ett  par nya löparskor. Det märks sån skillnad. Plötsligt inser man att de man hade verkligen hade gjort sitt.

Så jag har alltså gjort en sån premiärtur idag. Härligt.

MEN sen kom jag hem. Mötte dottern som var på väg hemifrån. Stretchade och tog det lite lugnt. Det var ju väldigt skönt ute och sen skulle jag gå in. LÅST. När jag sprang iväg var det två hemma, nu ingen. Först tänkte jag att maken är väl ute på en kort promenad med hunden. Så jag börjarde rensa i landet på framsidan av huset. Men kom han? Nej.

Grannen som har en extranyckel var naturligtvis inte heller hemma. Tiden gick och jag satt där på trappen och väntade. Började få fantasier om att han också hade fått för sig att sticka iväg och springa och inte heller tagit med sig nyckel. Men då kom han. Han hade prövat att ringa hem och då hade han förstått att det kanske kunde vara som så att jag inte kunde komma in. Dottern hade också nämnt i förbifarten att hon hade låst.

Så kan det gå!

söndag och regn och skåpsutrymme

idag var det verkligen så att man undrade lite över hur det skulle bli - vädret alltså.  Och jag undrar fortfarande.

Men efter intagen frukost så fyllde vi en påse med videofilmer och travade iväg med dem till en arbetskamrat. Hennes barn blev glada. Mina barn brydde sig inte särdeles över att jag gav bort deras gamla VHS-filmer. Skönt, nu blev det lite mer plats i skåpen.

Under tiden som jag skriver detta slår mig en tanke. Det är skillnad på hur jag förhåller mig till grejer jämfört med barnen. De är faktiskt relativt osentimentala. För det mesta. Medan jag kan förknippa oerhört mycket med en grej som gör att det blir svårt att göra sig av med den. Så blir den då liggande eller instuvad och tar en massa plats. Både praktiskt och mentalt. Hmm.

Förmodligen skulle jag behöva lite mer av feng shui.

vårtankar

att Sverige är avlångt vet ju alla. Man behöver ju bara titta på kartan. Att ta del av vårbilder gör att det bara blir än mer tydligt. Här kommer lite bilder frånbaksidan av vårt hus:
image304

Detta är en knopp på vårt äppleträd. Äppleträd är så kala och det blir så vackert när knopparna kommer.
Här är lite fler bilder från trädgården:
    

Apropå långt land så kom jag att tänka på en semester för c:a 10 år sen.
Vi åkte till Lappland vid midsommar. Vi lämnade vår lilla stad en fantastisk sommardag och satte oss på tåget med slutdestination Björkliden. Björkliden ligger vi Nuolja mitt emellan Abisko och Riksgränsen efter järnvägen. VId Torneträsk och med en fantastisk utsikt över Lapporten.

Vi hade en vidunderlig vecka med midnattssol och fantastiskt väder. Det var den snabbaste vår jag nånsin varit med om. När vi kom upp från det somriga sydvästra Sverige så möttes vi av kylslaget väder och snöhögar. Men det blev väderomslag och 25 grader varmt. Blommor växte nästan så man såg det. Isen som låg på hela Torne träsk sprack upp och smälte upp under veckan . Och solen sken dag och natt. En fantastisk upplevelse. Vi kom upp till björkar med knappt musöron och lämnade ett Lappland med mygg, blommor och björkar med "riktiga" blad.

Jag glömmer det aldrig.

träning

Efter den tillfälliga dippen har jag kommit igång igen. Idag var vi på gymmet och körde en omgågn styrketräning. Det är riktigt kul. Trodde aldrig att jag skulle tycka det. Men det ger en så behaglig trötthetskänsla.

Jag har varit i valet och kvalet om jag skall köpa nya joggingskor eller ej. Idag har jag gjort det. Det blev ett par Asics. Som vanligt. De funkar så bra tycker jag. I morgon skall de testas.

Sen var vi ute och och promenerade med hunden. Väldigt skönt.

jag har piercat ögonbrynet

sa dotten när hon klev av tåget som jag var snäll och hämtade henne vid...
"Är du inte KLOK" väste jag.

Hon hade ett plåster över ögonbrynet och jag hann tänka rätt många tankar om oansvariga vuxna människor etc som inte tar in målsmans underskift. Ja, det behövs inte särskilt mycket fantasi för att föreställa sig hur tankarna gick.

I alla fall visade det sig att det inte alls var så. Hon och kompisen hade cykat omkull. Innan de skulle ha nationella prov. Hon fick ett rejällt jack i ögonbrynet och lite skrubbsår på kinden. Samt att handen också blev lite sargad - som hon själv uttryckte det.

Det hade uppstått full kalabalik på cykelbanan. Blodet strömmade på henne och tårarna på kompisen. Rektor tog hand om dem och sedan åkte de till Göteborgs Horse Show. Så värre var det inte.

visa våren vecka 17

Här framskrider våren så sakteliga.

Lite bilder från hundpromenaden:
image300
Jag är barnsligt förtjust i vistsippsbackar.

                     
En variant på samma              Ett grönt träd                          En blommande
tema                                                                                       forsythia.

Ja så nog rullar våren på.

nu har jag bestämt mig

jag har inte ont i halsen.

Igår besiktigade jag den läckande bilen. Den gick igenom utan problem. Och jag som inte ens hade kollat om lamporna funkade - jag vet att det är dumt men så var det. Som tur var så gick det vägen. Så det var bra!

Glad blev jag!

Sen när jag skulle åka iväg lite senare på dagen så hittade jag inte mina solglasögon - ett par inte så billiga och som jag gillar - tänkte att nu har jag glömt dem någonstans och  kände mig mäkta irriterad. Men de låg hemma på linneskåpet.

Glad igen!

Sen var jag ner med sonen och köpte nya jeans till honom.

Då blev han glad!

I förbifarten berättade han att han blivit uttagen till fortsatt träning inom alliansens zonlag.

Både sonen och jag glada!

Så sammantaget måste jag säga att det var lite mer positiva tongångar.

På kvällen hade vi årsmöte i vår sammfällighetsförening. Vi äger kvartersgård och garage ihop i radhusområdet. Det var en INTRESSANT tillställning. Ordföranden hade inte tid. Valberedningen hade flyttat så det fanns inget förslag till ny styrekse. Mötet tog tillbaka ansvarsfriheten som man precis innan detta uppdagades hade beslutat om. Vilken cirkus. Det blir nytt årsmöte om tre veckor. Som ordföranden fick i uppdrag att lysa ut. Så att HAN komma. Har aldrig varit med om något liknande. Men som sagt intressant var det.

Nu är det dags att hämta ut sonens fördelsedagspresent som kommit med posten - Guitar Hero III. Det ska bli riktigt kul att testa detta tycker jag!

Efter detta skall jag ta en runda i spåret eftersom jag ju inte har ont i halsen längre.

Tjo!

det är inget bra att ha en massa saker

man får bara problem. Nu har den bärbara helt lagt av. Maken suckar. Hur ska jag hinna med.... ja det kan man fråga sig.

Sen igår när jag putsade fönstrena på andra våningen upptäckte jag att ett av dem hade börjat murkna i det yttre fönstret. Det är treglas som är öppningsbara vid den yttersta rutan. Då suckade han igen. Och de andra fönstrerna måste kittas om. Än djupare suckar.

Sen häromdagen när jag var och skiftade hjul på bilen så upptäckte jag att reservdäcket simmade runt bland en massa vatten. Maken suckade och tömde ut. Idag hade han ringt till vår verkstad som sa att man får spola vatten och se var det kommer in. Sen kan man åtgärda. Mer att göra altså.

I morgon ska den besiktigas. Jag får åka dit med den. Den borde gå igenom men jag tycker det är nervöst. Så ikväll var jag och tvättade den. Träffade Olsson och in på macken susade även hennes make. Han berättade att han varit med om att ha hafte en bil som tog in vatten. Det slutade med att när han bromsade så for det iväg en massa vatten framåt "Whosch". Så sa han. Det kändes lite trösterikt att detta även har hänt andra.

Ja vad mer? Konstaterar att det tar en massa tid att äga saker.

Men en glad nyhet har jag läst i flera tidningar idag. Det är inne att ha en trädgård som i stort sett sköter sig själv!
PRECIS SOM VÅR!!!

Apropå vår. Så borde jag ha satt in en bild på vårtecken idag. Men det får anstå till imorgon.

Och om det är någon som undrar så har jag inte tränat sedan i lördags. Har lite ont i halsen och 0 träningsenergi!
Det är inte likt mig. Men snart kommer jag igen!

blodad tand...

Sextonåringen var ju i Stockholm under helgen. Allt gick bra förutom att hon är helt pank :) MEN

Nu har hon fått blodad tand. Sista helgen i april skall hon och väninnan åka till Malmö. Och det känns helt OK att hon åker till URIX. Sover i sovsal . Där finns det andra vuxna osv. Att hon var i Stockholm med övernattning på Långholmen var ju också överlevbart. Systern var ju i utryckningsposition.

MEN idag kom hon hem:
-Vi ska på cykelsemester...
-Vilka vi? frågade jag lite försiktigt (det gäller att veta om man ska reagera eller inte)
-Ja, vi tjejerna i klassen, kom svaret....
-Jaha, och vart tänkte ni cykla då?
-Ja vi funderar på Skåne eller Gotland kanske....Danmark..
Varpå jag å min sida började fundera på hur det var statt med geografikunskaperna... de har ju ändå snart gått nio år i svensk grundskola. De borde ju åtminstoner veta hur långt det är till de nämnda resmålen.... sen ebbade detta ut och jag tänkte OK detta kan jag nog släppa. Lät som lite för stort projekt...

-Vi ska åka till Strömstad också....
-Strömstad???
-Ja och se på Håkan och Kent....
-Jaha och hur har ni tänkt då då?
-Vi åker på fritidskortet (gäller i hela Västra Götaland, bra men de kan åka väldigt långt på detta) och sen tänkte vi tälta. Och kan du fatta? Håkan är FÖRBAND till Kent. FRIVILLIGT.
Det där sista måste jag säga att jag inte bryr mig särskilt mycket om....

Nu bröt barnets far in:
-Det här måste nog PROCESSAS lite.....

Så nu kommer det att bli processer.

I såna här lägen hoppas man att hon inte får sommarjobb. För det lär bli svårt med de kontanta medlen. Å andra sidan kanske det vore bra med sommarjobb för då får hon inte tiden.

mysko ryck...

...är det våren eller vad? Idag har vi gjort i ordning på vår altan och gjort ett trädgårdsröj som heter duga. Visserligen är vår trädgård behändigt stor vilket innebär att det går fort men det ska ju ändå göras. Grannarna kommer att få en smärre chock när de tittar ut.

Trädgårdsmöbeln får hänga med ett år till. Däremot kommer det att behövas ett lager olja med pigment på altangolvet. Men det får bli senare. Det går ju dessutom fort. Det är absolut en av de bästa påhitt jag har fått att måla det tryckimpregnerade med pigmenterad olja. Det blev en bra yta + att det är så fint. Träet lyser igenom det vita och det ser så rent ut på nåt sätt.

Efter välförtjänt fika i de nytvättade möblerna så tog vi en vårpromenad. Det var lagom att gå i bara t-shirten.
Efter en avslutande sväng till affären så genomförde vi helgens tredje grillning. Men det var första gången som middagen intogs utomhus. Det är en särskild känsla. Grillningarna har förgyllts av kryddorna som anlände i fredags. Ja kryddorna som jag vann hos
Ejmis. Kanonbra vinst! Och jag som aldrig vinner nåt annars.

Men ni ska inte tro att det var slut med detta. Nej nu har fönsterna på nedervåningen putsats, dörrarna torkats av och jag har hunnit med en sväng med dammsugarn. Därtill har jag tvättat två maskiner tvätt.

Helt klart ett mysko ryck.

Däremellan har dottern ringt för att samråda inför köp och för att informera om hur läget varit där i huvudstaden. Hon verkar extremt nöjd med utflykten. Och nu är hon ju sanrt hemma. Då är det två veckor till nästa utflykt. Då skall hon till Malmö.

sthlm andra dagen

På nåt sätt känns det betydligt lugnare idag än i går. Fast nu ska jag väl inte överdriva och påstå att jag gått omkring i ständig oro. Då hade jag ju inte släppt iväg henne. Dottern alltså.

Men jag medger att det kändes bra när de ringde från cellen på kvällen och befann sig på plats efter Hellströms konsert. De var nöjda och glada. Hade stått längst fram och konstaterade att det hade varit varmt och svettigt och att de hade ont i sina fötter.

Idag ska de shoppa innan de äntrar tåget hem. Fascinerande är hur bra den lilla människan klarar sig när jag INTE är med. Hmmm.

Nu är det trädgårdsarbete på tapeten.

koll?

Var inne på aftonbladet och vad fick jag se? Jo där på webbtv:n stod dottern med kompis och köade för autograf. Så om ni ser en blond tös med pastellfärgad tröja och svart scarf.... det är hon... så nu vat jag att hon kom fram.

Fast det är klart just det var jag inte orolig för.

hönsmamman

inom mig har aktiverats. Dottern är nu i Stockholm. Klockan 6.30 satte jag henne och hennes kompis på tåget. De skall bo på vandarhem och se på Håkan Hellström på Fryshuset. Varför de nu inte kunde göra det i Götet.... Nej sa dottern som svar på denna fråga. Där fick vi inte parkettplats....

Nån gång måste de ju få pröva sina vingar. Men jag kan inte låta bli att känna mig lite lätt orolig. Det är sådana här gånger jag är glad att lillasyster har flyttat till huvudstaden. Annars brukar jag önska att hon bodde kvar här. Speciellt nu när de har fått tillökning i familjen. Men hon och svågern står standby hela helgen.

Grattis!!!

Äntligen säger hela släkten!

Vad är det som har hänt?

Jo, makens systerdotter, 
Karin, har efter sju sorger och åtta bedrövelser tagit  sitt körkort!


mitt i veckan

onsdagar är härliga. Mer än halva veckan har gått, två arbetsdagar kvar innan helgen. Idag skiner solen igen. En konstig upplevelse hade jag när jag cyklade till gymmet. Det såg ut osom om det var blå himmel ovanför mig, trots detta föll tunga regndroppar.

Gymmet ja. Idag hade jag bestämt mig för att endast köra spinning uthållighet. Inget dubbelpass. Då var den tränaren sjuk. Så det var en annan som körde tradtionell spinning. I och för sig till video med en Madonnakonsert. Men ändå. Jag hade inte ställt in mig på det.

Nu sitter jag hemma i soffan och är ändå rätt så nöjd med mig själv. Ikväll blir det tidig sänggång. Är rätt sliten eftersom jag blev väckt av ett telefonsamtal mitt i natten. Det var verkligen precis mitt när jag sov som bäst. Tyvärr var det ett samtal som jag var tvungen att engagera mig och därmed så blev det svårt att somna om. Så lite sliten känner jag mig nu.

visa våren vecka 16

Idag var det verkligen en bra dag att ta vårbilder på. Men jag hade glömt den "bättre" kameran så det får bli mobilbilder denna vecka.

Jag och maken tog med hunden på en promenad. Nästan 10 grader varmt (det låter varmare än 9 eller hur?), solesken och snudd på vindstilla. Kan det bli bättre. Maken blev riktigt engagerad i att leta vårtecken som var lämpliga vårtecken.

image293

Ungdomar som tränar fotboll - i förgrunden ser ni lite vitsippor. Det är inte ett vitt hav men betydligt fler än förra veckan.
   
Här ser  ni maken i motljus med hunden på väg ner mot sjön. I koloniområdet spirar det samtidigt som det är väldigt mycket vatten här och var (titta vid huset)
   

Videung och knoppar på syrenerna är väl härliga vårtecken.

en manlig värld

skulle man också kunna kalla "Svensk Maffia". En värld som består av myter om brödraskap, en för alla - alla för en och respekt.

Boken handlar om hur Hells Angels, Bandidos och flera andra kriminella gäng organiserar sig. För det är verkligen det som blir tydligt. Hur väl organiserade de är. Inte riktigt alla men framför allt HA och Bandidios. Det är inte bara att knacka på och be om att få bli medlem - om man nu skulle önska det.

Boken ger en inblick i en värld utanför den vi vanliga Svenssons lever. Och det är väl just det som är en grogrund för dessa människors längtan. Att inte vara en Svensson. Att vara nåt mer. Att märkas. Att andra människor är rädda för en ger dem bekräftelse på att de "är " nåt.

Den ger också en del av svaret hur det har kunnat bli så här. Varför det etablerade samhället inte har hanterat det hela bättre änvad som gjorts i Sverige.

Det är en intressant bok. Men mycket namn och mycket detlajer som gör att jag ibland har svårt att hålla tråden.

Men jag rekommenderar den. Den ger en bild av hur den organiserade brottlsligheten fungerar.  

vilken bra idé

i GP i dag kan du läsa om danska biografer som tröttnat på att folk använder sina mobiler på biografer. De vill installera störningssändare.

Och varför inte? Jag går inte så ofta på bio men sist hamnade jag bredvid en femtonåring som ägnade hela filmen ett delat intresse mellan filmen och mobilen. Det var ständiga sms som kom och skickades. Och visst kunde jag sagt till men jag bara kände just den kvällen att jag inte hade orken att argumentera med felr än mina egna barn.

men vad skådar mitt öga?

Solen skiner!! Dock är det ingen värme att tala om men den kanske kommer :)

Denna dag får jag nog se till att ta mig ut.

Frukost har jag redan hunnit med och alla har försvunnit ut åt respektive håll.

Det verkar som om de flesta kan se min startsida som den ska se ut. Så varför sitter jag här?

fenomen?

Linda skriver i en kommentar:
"Vet inte om det bara är jag som upplever det här men det verkar som om något är galet på din första sida. Din högerspalt hoppar iväg längst ner på din startsida. När man går in på ett inlägg så ligger högerspalten där den ska men inte på startsidan...."

Är det någon annan som har gjort samma observation och i så fall vilken webläsare har ni?

trodde jag

inte blev det nåt läsande här inte... lite grejande var nödvändigt. Sen ringde mamma. Och det är inte ofta det händer ska jag säga. Så det blev ett långt samtal. Och nu måste hunden ut....

lördagens träning

Ett styrkepass tillsammans med maken. Trevligt. I samband med detta sprang jag c:a 5 km.

Idag var verkligen en härlig dag för träning. har ju vilat sedan onsdagen och idag kändes det som om jag hade kunnat springa hur långt som helst.

ensam hemma...

...är jag nu så det gäller att passa på. Jag skall inte göra en massa nyttiga grejor utan i stället slänga mig på soffan sätta på lite bra musik och äntligen läsa ut Svensk Maffia!

ibland är jag snäll

eller rätt ofta faktiskt. När det gäller barnen är det svårt. Dottern ringde idag. Snälla kan du hämta mig där och där för jag ska se på en kompis när hon spelar match. De hade lyckats få en annan mamma att köra dit. Och ja, jag kunde ju, så jag sa ja.

Kommer hem och det visar sig att ungarna åker två mil för att se på en 20-minutersmatch..... jag suckade..... men sagt är sagt. Så det var bara att bita ihop.

Annars ser vi fram mot en stillsam kväll med
image292

Jag läste någonstans att det är extremt omodernt att äta räkor. Men det är ju gott. Och så enkelt.
Sonen är på träningsläger och dottern skall ut och grilla...

Vad äter ni på fredagar?

torsdag igen

Det var ju inte länge sen sist menar jag. Veckorna går väldigt fort.
 
Nu närmar sig sommaren. I år har vi inte bestämt alls vad vi skall göra. Det är lite konstigt. Ofta brukar vi ju åka nånstans. Men vi har inte riktigt haft lust att fundera på vart. Förra året var vi Grekland och båtluffade. Det var härligt. Det hade jag velat göra men barnen var inte så intresserade. De vill hellre på solsemester. Och då talar jag om charter. Inte kuska runt med ryggsäck och inte riktigt veta vart man ska och så. Sen börjar de komma i den åldern att de inte tycker att det är helt kul att åka med oss. Så nu har vi inte bokat något alls.

Jag och maken funderar på att lägga golv i hallen.... det är ju också en käck idé. Kanske att vi åker en vecka till grannlandet i Väster eller hyr en stuga på västkusten. Fast vi är väl lite sent ute.

Dottern är i desperat behov av pengar. Det betyder att jag inte behöver städa så mycket. Snart skal hon åka på sin första egna resa. Det bär av till Stockholm på egen hand med kompisen. De ska på Håkan Hellströms konsert på Fryshuset. Sova på Långholmen. Gissa om jag kommer att vara orolig innan de är hemma igen.

Nu ska jag snart krypa till kojs för att försöka avsluta Svensk Maffia. De sista sidorna har varit sega. Sonen går ut med hunden och det är skönt att slippa tänka på hundpromenad.

söt historia

En mamma var ute och gick med sin 4- åriga dotter.

Dottern plockade upp något från marken och var på väg att stoppa  det i munnen. Mamman tog saken

ifrån henne och sa till henne att inte göra så


- Varför då, frågade dottern.

- För att den varit på marken och du vet inte vart den varit,den är

smutsig och kan vara full av bakterier.

Då tittade dottern på mamman full av beundran och frågade;


- Mamma hur vet du allt sånt där?

Uh jag var tvungen att tänka snabbt,

-Alla mammor vet sånt här, det är en del av mammaprovet, det måste vi veta

annars får vi inte bli mammor.


De gick vidare en stund, dottern var tyst i 2- 3 minuter men hon tänkte

mycket på mammans svar, så plötsligt sa hon;


- Nu förstår jag !!!! Om man inte klarar provet då blir man pappa.


- Precis, svarade mamman med ett stort leende på läpparna!!! 


Tack Olsson, tack vare dig kan får jag många goa skratt!


så var det gjort

veckans långpass i spinningsalen. Jag och maken stretar på med våra dubbelpass. Dels uthållighetspass och sen activio 75 minuter. Där har instruktören fått för sig att ibland lägga in ett intensivuthållighetspass. På ett vanligt uthållighetspass ligger man i en väldigt behaglig ansträngningsnivå 65 - 75 av maxpuls. Det är måttlig ansträning. Du kan utan problem prata i hela meningar och andas genom näsan. Ett intensiv pass ligger mellan 75 och 85%  istället det är väldigt jobbigt. Kort och gott. 

Idag var det segt vill jag lova. Insåg att jag dels hade sovit för dåligt och dels ätit för lite. Sånt känns.

MEN nu är jag hemma, har druckit te och satt i mig en äggsmörgås (bland annat). Så nu mår jag riktigt bra.

trodde inte mina ögon

här satt jag i godan ro och valde vårbild till Evans visa-våren-utmaning. Hoppade in i arkivkommentarerna och vad får jag se? Jo jag har vunnit Ejmis kryddtävling! Det är sannerligen inte ofta som jag vinner nåt och så vann jag denna fina vinst!

visa våren vecka 15

Fröken Evans har startat en visa våren utmaning. Bra idé tycker jag som har hängt på.
Nu är nog i princip all snö borta men i morse var det minusgrader. Fast det är klart att jag hellre har lite kallt om natten och sen sol om dagen. För det har det varit idag. Soligt och vackert. Vitsipporna är på gång och det känns som om snart är det "riktig" vår.

Här är bilden från vecka 15. De är inte så många men de finns! Vitsipporna alltså.

image291

kort om måndagen

På morgonen föll snön som stora dunbollar. Trist. Jag vill ha vår.

Senare under dagen tittade faktiskt solen fram så att det värsta våta torkade upp.

Hem från jobbet i hyfsad tid.

Ut med hunden. Han är nyklippt och ser ut som ett stubbat lejon. Inte så vackert men väldigt praktiskt. Skall lägga in ett kort endera dagen. Häromdan hittade vi förresten årets första fästing. Usch.

Sen var det måndagsträning. Core och fem kilometer på löpbandet. Men egentligen skulle man ju sprungit ute. Men jag är lite road av bandet. Man ser hur fort det går. Hur långt det är kvar och man kan variera lite.

Nu har vi hunnit med kvällspromenaden och snart skall jag klämma det sista i Svensk Maffia. Återkommer med vad jag tycker.

Det var min dag. Hur var din?

helgens träning

På fredagen rundade vi av veckan med ett pass activio. Det var skönt att sjunka ner i soffan sen vill jag lova.

På lördagen så tog vi en runda  på gymmet och gjorde mitt nya styrketräningsprogram. Det är verkligen roligt. Men vi hoppade över konditionsträningen. Dessutom skulle vi ju
vidare för att träna huvudet, så att säga.


nån gång vinner jag kanske

ja nu är det en tävling igång igen denna gång hos Happy Flower.

Hos henne har man chansen att vinna dem här puderkulor!!!
Det kan väl passa bra så här till våren/sommaren?

Allt du behöver göra är att länka till hennes blogg!

för att ingen skall gå miste

om ett schysst musiktips så gör jag ett extrainlägg med länk till Anna Järvinen.

Det kom lite långt ner denna bloggintensiva eftermiddag.


utmaning

jag har blivit utmanad av Satu:


Tre namn du går under:
- Helena
- Mamma
- Arbetsgivaren (det var min man som sa detta idag vid middagbordet efter en dsikussion där han liknade sig och sonen vid LO)

Tre saker som skrämmer dig:
- Att något hemskt ska hända min familj
- Att gå på sjöis även om den är halvmeterstjock
- Att åka sittlift och fastna

Tre saker du har på dig:
- Piratbirkenstock från Thailand

- Jeans
- Kofta

Tre sanningar:
- Jag hatar att städa
- Jag gillar mycket att träna
- Jag läser deckare

Tre saker jag verkligen vill ha:
- Hälsa
- Lycklig familj
- En varm sommar
 
Tre personer jag utmanar:
Karin
- Eva
- Vaniljis


middagstips

I senaste Buffet från Ica hittade maken detta recept. Det var verkligen gott. Det är alltås vad vi har ätit till middag idag. Rekommenderas!

Quorn med dillsås

Quorn med dillsåsIngredienser
Portioner: 4
1-1 1/2 påse quornbitar (à 300 g)
2 dl vatten
2 1/2 msk kalv- eller kycklingfond (eller 1 buljongtärning)
2 dl crème fraiche
1 msk majsstärkelse (maizena)
1/2 dl finhackad dill
salt 
nymalen svartpeppar 
ev lite färskpressad citronjuice


Gör så här

1. Vispa ihop kallt vatten, fond, crème fraiche och majsstärkelse i en kastrull. Låt såsen sjuda under omrörning ca 5 minuter.
2. Smaksätt med dill och lite nymalen svartpeppar.
3. Lägg ner de frysta quornbitarna i såsen, rör om och sjud sakta under lock 4-5 minuter.
4. Smaka ev av med lite mer salt och lite citronjuice för den som vill ha rätten något syrligare.
5. Bjud med potatis och morötter, som bekvämt kan kokas tillsammans i en kastrull. Lättkokta sockerärter eller liknande är gott till. Fullkornsris kan ersätta potatisen.

Sen till efterrätt så gjorde vi


Tjockpannkaka med blåbär och choklad


Tjockpannkaka med blåbär och chokladIngredienser
Portioner: 8-10
4 ägg
2 dl + 1 tsk vetemjöl 
2 tsk vaniljsocker
4 dl mjölk
1 dl socker varav 1 msk på kakan
50-100 g mörk choklad
2 dl frysta blåbär (ca 100 g)
salt 


Tillagningstid: Över 20 min

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Knäck äggulorna i en skål för sig. Spara äggvitorna i en väl rengjord bunke.
3. Vispa samman äggulor, 2 dl mjöl, vaniljsocker och hälften av mjölken tills smeten är slät. Tilllsätt resterande mjölk och 1 krm salt.
4. Vispa upp äggvita. Tillsätt 5 msk socker och vispa till hårt skum. Rör ner i smeten. Häll smeten i en smord ugnssäker form (ca 20x30 cm). Eller använd stora portionsformar (ca 10 cm i diameter).
5. Blanda de frysta blåbären med 1 tsk mjöl. Hacka chokladen.
6. Strö blåbär, choklad och 1 msk socker över smeten. Grädda mitt i ugnen, ca 25 minuter för stor form och ca 15 minuter för portionsformarna.

Detta serverades ihop med lite glass!

En mycket god söndagsmiddag.
Snabbt och lätt gick det också.


gårdagens upplevelser

Trollhättand poesifetival var en kul upplevelse. Musik varvades med författaruppläsningar eller så var det både och i samma.
Mina absoluta favoriter denna kväll var
UKON feat. Njurmännen. UKON, Ulf Karl Olov Nilsson tillsammans med detta eleltroniska band var en totalupplevelse. Texter, musik och bilder i ett. Verkligen bra.
image288

En annan ny bekantskap var Anna Järvinen. Helt klart väl värd att lägga lite mer tid på att lyssan till. På länken kan ni lyssna på några av hennes låtar.

image289
Hela kvällen var en blandning av allvar och skratt. Precis som livet självt. Man behöver lite sådanan här avkopplande och annorlunda upplevelser ibland.

kulturen flödar

Detta är programmet för dagen!

det är väl inget att be för....

...bara sätta igång. Det som är gjort är gjort brukar min pappa säga.

Så nu ska jag sätta igång att städa.

Har varit ute på en härlig promenad med den nyklippta hunden. Hittade vitsippor. De luktar så gott tycker jag. Väldigt lite men ändå!

Idag är det i alla fall vår!

lite onsdagskul!

Lite kul på onsdagskvällen, som vanligt är det Olssons leverans som jag delar med mig av.
image284


image285


image286kanske lite krydda i tillvaron?

Tävling hos Ejmis. Man kan vinna kryddor. Inte för att jag förstår varför jag är med i någon tävling då jag aldrig vinner nåt.... men men du kan ske vinner om du är med !
image283

den som inga byxor har....

och så vidare. Det var vad som hände mig idag när jag skulle byta om på gymmet inför veckans långspinningpass. Jag hade tagit av mig i princip allt och skulle ta på mig träningskläderna. Allt flöt på så bra. Jag var i tid, hade hunnit gå ut med hunden osv....

Så där stod jag iklädd endast bh och trosor och med två toppar men inga byxor. Det var en himla massa folk så jag hade dessutom spridit ut alla mina prylar på golvet.

Vad göra? Jo det var ju bara att ta på sig och åka hem. Att träna utan brallor går ju liksom inte. Men på vägen ut kom jag på att jag kan ju ta en cykel precis vid dörren och smita in lite senare. Sagt och gjort. Sa till instruktören att jag kommer in sent. Jag åkte hem. Tog på mig kläderna hemma för att inte glömma nåt igen. Tillbaka och jag hade missat 10 minuter. Så det var ju rätt OK eftersom jag ändå skulle cykla länge. Instruktören gick runt och sa lugnande ord till mig. Ta det lugnt du kommer ikapp. Stressa inte... Ha!

Det är verligen inget vidare när man blir så där stressad. Jag har ju liksom inte koll och då kommer mina mest neurotiska sidor fram. Var la jag nu plånboken? Bilnycklarna? Jag förde inre samtal där jag ltrots allt yckades övertyga mig själv att sitta kvar på sadeln och kolla i pausen. Och allt var förstås på sin plats.

Nu är jag hemma och ska snart dricka en kopp te.

Lite om träning

På fråga från Helena Solgudinna så tänkte jag skriva lite om träning.

Frågan var: Hur ofta behöver/ska man träna i veckan?

Det är en väldigt svår fråga att svara generellt på. Det beror ju helt på vilket mål man har med sin träning. Men nu utgår jag från mig själv. En helt vanlig medelålders kvinna!

Jag vill gärna ha en bra grundkondition. Med det menar jag att orka springa en mil på hyfsad tid. Inte bli andfådd i trappor. Känna att jag har muskler i kroppen. Kort sagt må fysiskt bra.

Jag tränar minst tre gånger i veckan och försöker variera träningen något.
Jag brukar försöka hinna med ett pass med uthållighetsträning. Uthållighetsträning innebär att man kör ett längre löp- eller spinningpass med något ansträngande nivå. Har man pulsklocka så ligger man mellan 65 och 75% av maxpulsen.
Något intervallpass, det brukar för det mesta bli på spinningpasset. Sen brukar jag köra ett "vanligt" löp eller spinningpass. Nu skall jag försöka komma igång med lite styrketräning också. Tidigare tränade jag Bodypump. Men det måste jag göra minst två gånger i veckan annars får jag så mycket träningsvärk tycker jag. Så nu blir det styrketräniing och det blir väl ihop med ett löppass. Styrketräningen räcker med en gång i veckan säger min tränare. Hmm det tror jag hon sa bara för att hon vet att jag aldrig kommer att ta mig dit två gånger per vecka för detta ändamål! Någon gång per vecka kombinerar jag med ett Corepass som är styrkträning för mage och rygg.

Men allt beror på vad man vill. Men ett minimum är två gånger per vecka. Det viktigaste är dock att man gör nåt som är kul. Och att man varierar sig.

nytt på gymmet

ja inte på gymmet alltså men nytt på gymmet för mig. Jag har aldrig varit så förtjust i själva styrketräningen. Det som ju egentligen är grundidéen på gym... eller?

Så därför har jag inte så ofta gjort det program jag trots allt har liggande i väskan. Tidigare låg det iett fack  på gymmet bredvid alla andras. Men eftersom jag aldrig kom ihåg vilket namn jag sorterat ner det på och tröttnade på att leta igenom alla packar med program så la jag det i väska i stället ( och hur intressant var detta?).
image282
Men nu när jag har blivit lite äldre - hmmm -  har jag förstått att det är bra med styrketräning för att förebygga skador etc. Sen har vi ju vår långsiktiga skidplan (jag och maken alltså). Den innebär ett år till med kortvasan, då det skall presteras bättre tid och sen öppet spår
Ja, ja den som lever får se. För att jag skall kunna göra detta måste jag bli starkare och uthålligare. Dubbelstakning är ett måste och då krävs det lite mer muskelkraft än vad jag har.

Så jag bokade in en tid för ett nytt program. Och nu känner jag mig som en riktigt styrketränare. För nu är det inte de där "enkla" maskinerna som alla får på sitt första program. Nu är det lösa vikter och såna maskiner som hulkarna sitter på, drar i osv. Men jag har betydligt lägre vikter på. Och låter inte så mycket :)

Igår var det premiär. Jag tyckte att maken kunde följa med på min första runda. Så vi gick runt på mitt nya program. Vi lårcurlade och rodde mm så det stod härliga till. Sen avslutade vi med en löprunda på bandet. Vilken tid allt tog!Vi gick när gymmet stängde. Sur var jag över att missa CSI men idag har jag förstått att det inte var nåt.
Tur att jag inte stressade hem!

Idag har jag träningsvärk och vaknde mitt i natten av att jag var jättehungrig. Det gör jag ibland när jag har tränat. Lite stress är det på jobbet för närvarande så jag var tvungen att läsa en stund. Men somnade om rätt snart.

men då...

här väntade vi och väntade och det blev ju bara världens västgötaklimax. Plattformsbyte och migrering....Tillbaka till ruta ett eller?

Tisdagen har gått och det är tre dagar kvar på arbetsveckan. Går dessa tre dagar lika fort som de två första så är det ju helg snart.

Stress och sommartid sätter sina spår. Det ÄR härligt med ljusakvällar. Men jag blir ju inte trött!!! sen är det segt att vakna och det är mörkt ute. Men det blir väl snart bra med det.

Trevlig avslutning på dagen var att systern ringde och var i stan. En oplanerad fika är alltid trevligt. Nu ska  jag snart sätta igågn och skala potatis. Sonen vill ha tunnbrödsrulle med korv och potatismos. Och det kan man väl fixa till.

För de som undrar så har dottern inte alls ont i fingret längre.

hits