As usual

Inte same peocedure.... utan nu regnar det som vanligt eller snarare lite snöblandat. Men för att så här årets sista dag ändå påminna om att det faktiskt finns en sol kommer här lite skymningsbilder från gårdagens promnad. Temat var vatten och då inte sånt som faller utan sånt som redan är på marken.

image239

              
                         

Det blå är alltså himmel och eftersom det är mitt i vintern var solen på väg ner fast klockan var tre. Det var oerhört mycket människor ute och gick igår. Alla såg glada ut.

Annars har maken drabbats av en mindre motgång. Han skulle sjunka ner i soffan för att vila sig inför kvällen. DÅ hade vår tv-box gått sönder... sånt är inte kul! Han fick efter att ha felanmält osv pallra sig upp på andravåningen och koppla ur dotterns. Ja, allting löser sig.

Med detta önskar jag alla ett Gott Nytt År med förhoppning om mer vatten i form av snö resten av vintern och åtminstone lite mer blå himmel än den senaste månaden.


Sista träningspasset för detta år

blev ett 75 minuters activiopass. Det var jättekul. In i det sista hade vi fortfarande reservplatser men plötsligt så hoppade det av lite folk så vi fick plats. Det känns bra att avsluta året på detta sätt. Jag har faktiskt varit riktigt uthållig i år och inte haft några längre svackor. Så nu gäller det bara att hålla i!.

filmkväll

Igår hade vi filmkväll. Vi har börjat med det helt nyligen och då gör vi inte som våra barn. De brukar se på två, tre filmer och äta godis och chips till. Vi äter i och för sig godis. Men vi ser på en film.
Innan filmen så äter vi god mat med gott vin. Igår var vi här och jag måste säga att vi hade gjort jättegod mat. Saffransrisotto - som verkligen var hellyckad och ugnsstekta grönsaker. För dem som ville fanns det korvbitar, oliver och fetaost att äta till. Därefter god glass från Lejonet & Björnen.

Sen var det dags för film. De tekniska männen hade lyckats mackla ihop datorn med vår stereoanläggning och medelst projektor och duk så åstadkoms snudd på biokänsla. Vad såg vi då? Emir Kusturicas "Svart katt, vit katt"

Jag har sett den tidigare och tycker om den. Bitvis fullständigt bisarr.
Den skildrar ett antal smågangsters på Balkan som gör allt för att lura varandra. Det är glädje och sorg. Fattigdom och elände. Allt om vart annat. Det finns gott om dråpliga scener i filmen och en massa detljer. T.ex. en gris som när filmen närmar sig sitt slut i det  närmaste har ätit upp ett bilvrak. Eller orkestern som spelar, fastbundna efter stammen i ett stort högt träd. Ja det finns mycket som gör denna film värd att se.

Det är ju inte alltid "Happy End" men i denna film är det det. De unga tu får varandra:


En annan bra film av samme regissör är "Zigenarnas tid"

Är det någon som har tips på andra filmer som vi kan se på framöver?

activio

image236
utlovades det information om häromdagen. Detta är en ny gruppträningsform på vårt gym. Grunden är spinning. Därtill kommer då att samtliga som är med på passet har pulsband och i lokalen finns en mottagare som gör att man ser sin egen puls på en klocka, både med procent av maxpulsen och i hjärtslag på en duk. Ja ni kan se på bilden. Varje klocka är numrerad och man loggar in sig med ålder eller, om man vet, sin maxpuls, innan passet. Man vet bara sitt eget nummer och är alltså väldigt anonym bland de andra 34 klockorna.

Häromdagen var jag och maken för första gången på ett activiopass. Gjorde som jag skulle och började trampa. I grunden är det ju ett pulsbaserat pass. Jag visste om mitt eget nummer och makens. Kul att kunna följa båda. Skillnaden mot ett vanligt spinningpass med pulsklocka var att det var så enkelt att se sin egen puls. Annars är det ju så mörkt i spinningsalen så man måste hålla på att tända lampan i klockan hela tiden. Nu slapp man detta och kunde dels koncentrera sig på cyklingen coh dels hela tiden se sin egen (och makens) puls.
Det var kul. Vi hade nog lyckats att pricka in vilken maxpuls vi har rätt bra båda två. 
Sen var själva passet upplagt så att man jobbade i olika zoner. Genom att bestämt de till färger så var det också enkelt att följa med i.
 
Vit zon upp till 60% av maxpuls (lätt)
Blå zon 60 - 70 % av maxpuls (något ansträngande)
Grön zon 70 - 80 % av maxpuls (ansträngande)
Gul zon 80 - 90 % av maxpuls (rejält ansträngande)
Röd zon 90 - 100 % av maxpuls ( hmm skitjobbigt)

Det var verkligen ett jobbigt pass eftersom det var ett styrkepass. Inte mycket tid till återhämtning och på slutet var vi uppe i den röda zonen och det vet alla som tränat med pulsklocka att där ligger man bara en kort stund sen är det bara för jobbigt. Eller så har man inte ställt in rätt maxpuls eller så är man superman/superkvinna.

Jag kommer att göra det igen. Hoppas just nu på att sju stycken bokar av sig under kvällen tidig morgon så att vi kan köra att nyårsaftonspass. Vi har alltså reservplatser!

intressant resmål?

HIttade denna otroligt vackra bild hos fröken evans. Jag var bara tvungen att låna den.
image235
Bild från greenlandholiday.com

Fröken som hon är hade hon också tagit reda på följande: "att medeltemperaturen i Thule ligger på -30 under den kallaste månaden och all man inte ser solen på tre månader under den grönländska vintern. "
Men vackert är det.

Hur det är där under resten av året framgick inte. Men något  varmare blir det väl. Sen är det ju betydligt ljusare under sommarhalvåret.

Varför skriver jag nu om detta. En av mina bästa vänner har Svalbard som önskeresemål. Det är ju visserligen inte Grönland men klimatet skiljer sig inte så mycket. Under nio månader är medeltemperaturen där under 0 grader.
I juni juli augusti är den som högst +4,4.

Så att resa till Grönland kan väl vara ytterligare en drömresemål?

Något bättre

- lite tidigare frukost
- väder, eller snarare mycket bättre väder jämfört med regn och blåst, man kräver inte så mycket nu längre

På schemat idag:
Inte så mycket
Långpromenad
Hämta mamma och pappa vid tåget
Sen skall jag uppdatera bloggen med gårdagens mycket bra dag.

tävling

ibland är det kul med tävlingar. Var med på denna!
image234


Tävlingen hittar du
här

extremt sen frukost

nu börjar jag känna igen oss. Har precis dukat undan frukosten. Om jag bara kämpar på så kommer jag att ha vänt runt dygnet duktigt innan det är dags att ta sig till jobbet på onsdag.

På programmet idag står:
Hämta mammas och pappas bil - parkerad vid stionen. Själva är de på väg till Stockholm för att få träffa min systerdotter.
Köpa vin och mousserande.
Träna activio - återkommer med denna upplevelse senare.
Ev filmkväll med goda vänner

50-årskalas

är som att dimpa ner i någon annans universum. En massa människor som är ihopklumpade tillsammans utifrån festföremålen. Inga egentliga sammankopplingar sinsemellan de olika grupperna.
Det ger oss (mej och maken) en del funderingar kring hur andra människor har det. Vi skiljer oss oss nog inte så mycket från varandra. Vi har våra små öar.

Nu ska vi gå och lägga oss. Vi är trötta.

varför och gymfunderingar

kan det inte sluta regna?? Detta trista gråa våta väder som gör att det aldrig är dag ute. Idag såg jag flera på gymmet som brukar lovsjunga möjligheten att vara ute i naturen och springa. Ha säger jag. Nu har de fått bekänna färg. Löpband inomhus är perfekt ibland.

Idag blev det core och sen sprang jag 6 km uthållighet och avslutade med 2 km intervall. Nu känner jag mig mycket nöjd. Jag tror att jag är lite förvirrad för ni skulle se mig i omklädningsrummet. Glömmer t.ex. låsa in väskan - där min plånbok ligger. Idag när jag skulle ta på mig upptäckte jag att min pulsklocka saknades. Den brukar alltid ligga i väskan och jag tar sällan eller aldrig upp den hemma. Som tur var hade någon hittat den igår och lämnat in den. Tack snälla den personen. Ja hjärnan hänger inte riktigt med alltid.

Det är lite småkul att se alla som nu tar tag i kroppen igen. Mycket folk på passen och svetten flödar. Efter ett par år så kan man se de här olika gymårstiderna. Efter nyår brukar det vara en hord av folk som har avgett nyårslöfte. Då är det trångt c:a 2 månader. Sen avtar det för att ånyo nå en topp innan sommaren. Det är väl när man inser att man kommer att behöva visa sig nästan naken inför publik som ångesten slår till och man börjar träna igen. Sen är det neråt på sommaren. Då tränar inte jag heller mycket på gymmet utan är faktiskt ute och springer i naturen. Om det inte regnar förstås. Sen blir det höst och då är det dags att ta itu med alla grillkvällars resultat på figuren. Någon annan förklaring kan jag inte se. Ett par månader in på hösten brukar det vara en downperiod och så var vi tillbaka vid jul igen.

Igår bytte jag batteri i min pulsklocka varpå alla tidigare träningstillfällen som var lagrade försvann. Trist. Därför kommer jag att skriva lite träningsdagbok här i stället. Därav ny kategori. Träning.

Nu ska jag njuta av stillheten och planera kvällen festligheter. Vi är bjudna på 50-årskalas till ett par som båda fyller. De har fest mittemellan. Kul grej som en jag känner skulle kunna ha sagt.

ytterligare en mellandag

har börjat sent. Men det är rätt skönt att få sova ut ibland. Nu har precis resten av familjen åkt till Vänersborg för att se på fotbollscup. Jag ska ta ut hunden på en liten promenad och sen ska jag till gymmet. Core står på schemat. Därefter lite löpning på bandet. Sen ska jag hem och njuta av lugnet.

stavfle.... förlåt stavfel

Hur gör ni när ni ser att ni har stavat fel i ett tidigare inlägg? Går ni in och rättar till det eller låter ni det vara som det är? Dessutom är det ju inte alltid frågan om stavfel utan fingrarna är lite olika snabba....

Jag har väldigt svårt för att låta det vara. Så om jag ser att jag har gjort fel så går jag in och ändrar.

grått, grått, grått och svart

vädret är som min garderob. Grått hela tiden. Idag har det inte varit ljust på hela dagen. Fy. Pratade precis med min granne som kommer från Bosnien. I hans hemstad är det en halvmeter snö. Men inte här. Det är det han har mest svårt för här i Sverige. Mörkret. Och jag håller med honom.

Idag har vi som tur är varit inomhus mesta dagen. Vi åkte redan innan 10 till Allum. Förutom att det finns det mesta av de affärer barnen vill gå till så är det dessutom helt inomhus. En sån här dag är det definitivt att föredra framför att gå omkring och handla i vår småstadsidyll.

Det blev ett par skor, en kavaj (svart förstås) alla mina är för stora (så kan det gå) och ett par sporttrosor. Det är för kul att man kan köpa så mycket bara för att träna....  De var de enda som var på rea.

Barnen hittade lite smått och gott.

Sen bar det hemåt med ett snabbstopp hos mor och far. Det var trevligt men eftersom maken hade fixat med middag så blev det just snabbt. Efter detta var vi tvungan att ta en tur i detta otäcka väder för att köpa present till våra kamrater som har 50-årskalas i morgon. Det ska bli kul med fest mitt emellan så att säga.

För att ändå göra nåt åt det man stoppar i sig mellan jul och nyår har jag nu varit på spinning. Det är inte konstigt att det går bra för gymmen i vår del av världen. Dels äter vi ju alldelses för mycket och del rör vi oss för lite. Men jag slutar där jag började:
Om jag inte kunde träna inne hade jag banne mig inte kommit ut ofta den här tiden på året. Och hade då blivit en riktig soffpotatis.

visdomsord från svågern

till alla som oroar sig över att man har ätit för mycket julmat:

"Det är inte det man äter mellan jul och nyår som är problemet utan det man stoppar i sig mellan nyår och jul."

veckans i-landsproblem

Idag har jag samlat på mig två i-landsproblem

Vilken av alla fjärrkontrollerna är det som hör till dvd:n?

och

Vilken tur att vi har ätit upp lite mat så att jag kan plocka in det som har stått på balkongen i kylskåpet.


julen var här....

annandagen har mestadels tillbringats i bilen. Det är extremt tröttande att åka bil må jag säga. Julafton och juldagen har tillbringats i Örebro. Kalle, julmat, julklappar, julgrött och julnattsmässa med skönsjungande präst. Därav bilåkandet.

Sen följde en lite seg juldag. Promenad på Oset. Julkänslan var väl inte så överväldigande....
  
Eftermiddagen tillbringade framför TV:n. Sen åt vi porterstek. Gott.
Min svägerska och svåger lagar alltid god mat. De är mycket för olika typer av såser, röror mm. Därför var julmat hemma hos dem verkligen helt OK.

Idag styrdes resan hemåt. Det är alltid skönt att åka hem. Men innan vi riktigt kunde landa stod en tripp till mamma och pappa i Lerum på dagordningen. Träff med dem + syskon och kusiner. Alla var där förutom minsta syster som var kvar i Stockholm. De hade valt en lugn jul hemma med sin lilla dotter, som kom till dem i början av december.

I mitt förra inlägg berättade jag om vår ledsna julhund. Det efterfrågades även kort på densamme. Här kommer både det och en bild på vår gran som jag tycker varriktigt fin i år. Komplimanger till maken och sonen för det! Dottern bidrog med en ny stilig stjärna.
   Helgen har varit extremt välplanerad. Vår familj har slagit alla med häpnad genom att genomgående kommit exakt i tid.

Nu ska jag sjunka ner i tv-soffan och bara njuta av ledigheten.

julhunden....

är nybadad till vår förtjusning men han själv är inte överdrivet entusiastisk. Varken under tiden eller efteråt. Tycker mest synd om sig själv när han står i badkaret. Ser verkligen lidande ut. Ibland gnäller han... 

Just nu råder det ett relativt  lugn i vårt hem.

Skinkan står i ugnen. Dottern duschar. Pojkarna (ja i det här avseendet kallar jag dem det) sitter i soffan och muttrar över Barcelonas usla spel. Jag har fixat med all tvätt. Det är ungefär som vilken kväll som helst med andra ord. Men i morgon är det jul. När väl helgen kommer tycker jag det är rätt trevligt. Man träffar familjen och umgås. Så bloggandet får allt stå tillbaka.

GOD JUL!!

hämnden är ljuv....


...eller skrattar bäst som skrattar sist...

image224

men, varifrån kommer istapparna, egentligen?

om ni inte visste det så vet ni det nu!


image223

lite mer färgglatt!

sa jag att jag tänkte kä mig på julafton. Jag tror han förväntade sig något annorlunda för han såg lite fundersam ut när jag tog fram det grå linnet som jag köpt att ha under min nya kofta från jackpot. Färgen på koftan? Svart. Som vanligt. Jag är fast i det svarta träsket. Vet inte hur jag ska ta mig ur det. Jag har iofs ett vinrött linne :)

OK sa maken det blir ju svart och ljussvart då - alltid nåt.

Här har lugnet lägrat sig någorlunda. Jag ska faktiskt ta en sväng till gymmet om en stund. Har inte riktigt bestämt mig vad jag ska göra: springa och core eller spinna och core. Jag tror det trots allt blir löpningen då slipper jag stressen emllan passen. Så får det bli. Sen kommer jag hem och får middag. Sen skall skinkan in ugnen. Vi gör den i ugnen med stekpåse i 125 grader. Det tar lång tid men blir bra! 

I övrigt präglas kvällen av fotboll. "El clasico" Dvs Barcelona v. Madrid. Följande står att läsa om detta event i Wikipedia:

"El Clásico är namnet på fotbollsmatcher som spelas mellan de spanska lagen FC Barcelona och Real Madrid, vilka väcker stor uppståndelse såväl inom media som bland fans. Sedan år 2000 har Barcelona vunnit tre av mötena, Real Madrid fyra medan sex stycken har blivit oavgjorda."


Apropå forboll såg jag på Fever Pitch igår. Engelsk film är oftast bra. Colin Firth är alltid lagom charmig. Denna film hade både jag, sonen och maken utbyte av. Men som alltid boken är bättre å andra sidan slapp man alla forbollsreferaten av matcher som fanns i boken.


En sann historia

cred till Olsson som är min ständige leverantör av bra historier:

 Adam drev omkring i Edens Lustgård och kände sig ensam.
" Vad är det med dig ? " frågade Gud.
Adam svarade att han inte hade någon att tala med .
Gud sa att han skulle fixa Adam en ledsagare i livet och att
det skulle bli en Kvinna!
 
Han sa: "Kvinnan skall samla mat och hon kommer att tillaga
den till dig ,
och när du blir smutsig kommer hon att tvätta dina kläder"
 
" Hon kommer alltid att vara överens med dig och kommer aldrig
att hacka på dig.
och hon kommer alltid vara den som första som erkänner att hon
har fel.
"Hon kommer att avguda dig helt enkelt"
 
"Hon kommer att bära dina barn,
 
och hon kommer aldrig att be dig att stiga upp på natten för
att ta hand om dem"
 
"Hon kommer aldrig att ha huvudvärk och kommer alltid att
tillfredställa dig sexuellt närhelst du behagar"
 
Adam frågade gud: " Vad kommer en sådan kvinna att kosta ? "
 
Gud svarade : "En arm och ett ben"
 
Då frågade Adam : " Vad får jag för ett revben ? "
 
Resten är historia...
>

Ni har väl varit snälla?


image222

Som tur är har jag ingen skorsten !
(tack Olsson för påminnelsen)

så här kan det gå om man är slarvig

image221

lugn bara lugn

image220

Ledigheten har nu startat. Vi hade en mycket trevlig aw igår. Det är väldigt skönt att komma hemifrån så här innan jul tycker jag. Idag ska jag göra det sista av städningen. Det går ju rätt fort. Bara man börjar.

Sen ska det inhandlas lite julklappar. Till barnens kusiner. Annars är jag i princip färdig. Skönt.
Under dagen ska det julpysslas hos mormor och morfar. Vi sätter barna på tåget och kommer själva efter ett par timmar senare. Får lite kvällsmat, det är trevligt. Sen är planen att julgranen ska in och kläs. För i morgon hinns inte sånt trams med eftersom maken och sonen ska se på "El classico".

nu hägrar ledigheten

Skönt att vara ledig ända in i nästa år. Det låter så bra när man skriver så. Den enda smolken i glädjebägaren just nu är en lätt känning av halsont. Det behöver inte bli nåt men det är tillräckligt för att träningen fick stryka på foten. Ja det finns ju annat att göra så jag ska nog kunna fördriva tiden ändå.

Det är konstigt min ambition var att gå från jobbet vid 12. Naturligtvis hände det nåt så att jag var tvungen att stanna en stund till. Men nu är jag ledig.

till alla intelligenta kvinnor

Guds gåva till kvinnan:

Varför männen kissar stående...

När Gud hade skapat Adam och Eva, hade han två saker kvar som han tänkte ge till dem.
Gud sa:
- Jag har två saker kvar till er, den ena är konsten att kissa stående...
Adam avbröt:
- Jag, jag vill ha den, det skulle vara riktigt kul, livet skulle vara mycket lättare och roligare!
Gud tittade på Eva som nickade och sa:
- Varför inte, det är inte så nödvändigt för mig.
Så Gud gav Adam den här gåvan. Adam skrek av glädje, hoppade upp
och kissade runtom, skvättande på väggarna och sprang till stranden
och kissade och beundrade mönster han gjorde i sanden.
Gud och Eva tittade på Adams glädje och Eva frågade Gud:
- Och den andre saken som Du skulle ge bort som gåva?
Gud svarade suckande:
- Hjärnan Eva, hjärnan.


Med detta säger jag godnatt


mitt absolut bästa tips

när det gäller städning är följande som jag snappat upp nån gång från någon annan.

Vi har ett sånt där typiskt 70-talskök. Med skåp som inte går ända upp till taket. Hur dumt är inte det ur städsynpunkt. Men sen jag började lägga plastfolie där ggår städingen som en dans. In med alla grejer i diskmaskinen och bort med plasten och några tag där plasten glidit. Och vips så är allting klart!

Så det har jag gjort idag. Samtidigt som jag gräddade mina skurna pepparkakor. Jag känner mig rätt nöjd med mig själv.

Nu är det en jobbdag kvar innan jul. Jag går till jobbet en liten stund. Sen lite träning och avslutningsvis aw. Det känns väldigt bra. 

jag hatar kolakok

min kola blir alltid för mjuk. Utom ett år då blev den stenhård. Något mitt emellan vore bra. Men som sagt. Det verkar inte kunna hända. Trots diverse kolatest.

Förutom kolakoket har jag gjort en pepparkaksdeg - tillsammans med dottern. Jag hackade mandeln. Rörde smöret. hon knådade ihop degen. Bra samarbete.

Just nu funderar jag på om jag ska vara ledig på fredag. Det vore faktiskt trevligt. Och skönt att få sova lite. Så jag orkar med aw på eftermiddagen :) Fast kan manha aw när man varit ledig? Å andra sidan sidan verkar halva gänget som ska med vara lediga.

Nu återgår jag till den mjuka kolan. Här är en bild från förra årets kolakok:
image219

veckans i-landsproblem

Skall jag slå in julklapparna själv eller be dem i affären att göra det? Eller be att få papper att ta med - om jag har bråttom så jag inte hinner vänta? Ständigt dessa bekymmer.

fullständig förvirring

rådde idag. Jag och dottern skulle införskaffa julklappen till mor och far. De skall få en resväska. En sådan här var det meningen att det skulle bli:  Fast svart. Hade jag köpt den till mig själv hade jag definitivt köpt denna färgen. Men nu var det inte det. Det finns klara fördelar med klara färger på resväskor. De blir så lätta att hitta på bandet när man flyger. Nåja vill de ha en annan färg får de väl byta. I alla fall hade jag förberett detta köp. Kollat så att den fanns i affären, ställt undan för att idag åka och hämta den. Igår åkte jag cykle och det kändes inte som en bra idé att ta väskan på pakethållaren. I morse åkte jag iväg till jobbet och halvvägs kom jag på att just det jag. Jag cyklar. Inte bra. Så istället för att i samband med lunchen sticka in näsan i väskaffären fick jag när dagen var slut åka hem och byta till bil. Jag skulle hämta väskan och sen åka och träna. (Mindspinning).
In till affären i god tid. Dottern var med. Visst väskan stod i sin kartong och slogs in. Så skulle jag betala. Fel pris. Och varför det. Jo det var fle väska. Men kvinnan i affären höll god min och slog in en ny väska. Sen skulle hon ta betalt igen. Då funkade inte hennes kortapparat. Hon skulle göra en manuell historia. Så långt var det väl... då slog hon in dubbel summa vips.... minuterna tickade på och vi log lite lagom ansträngt mot varandra "Ingen fara" till slut var allt klart. Första köpet makulerat och rätt belopp draget från kortet. Klockan var 18.05. Passet började 18.30.
Hamnade bakom en extremt laglydig bilförare, en sån där som kör 40. "Tuta" ropade dottern. Men nej det gör inte behärskade nästan 45-åriga kvinnor (jag). Dottern hoppade närapå av i farten hemmavid. Jag hann.

Nu är det inte så mycket mer på schemat. Nästan alla julklappar inhandlade.

Här kommer två bilder på min amaryllis. Skall bli intressant när nästa knopp börjar växa lite mer. Jag har slutat att vattna den. Just nu i alla fall.

 

Funderar på om jag ska baka pepparkakor i morgon. Om jag gör det blir det skurna franska. För de tycker jag är så goda. Det är väl det som möjligtvis är problemet. De är goda och när jag är hemma kan jag lätt få för mig att gå och småäta. Det är inte så bra. Men då kanske man skulle börja väga sig på detta sätt i stället:)Tjingeling!

hur trött kan man vara?

man skall ju vara utvilad efter en helg. Och det borde jag vara. Helgen har varit riktigt lugn. Förutom julpysslande och lussetåg. Men det var ju inte så ansträngande. Idag har jag bara känt mig så trött. När jag är så där trött så känns det som om tankarna hela tiden är ter ord efter pratet. Det är rätt jobbigt. Jag har nu gjort en analys och tror att anedningen till att jag ofta är trött just på måndagar är att jag så snabbt vänder på dygnet och därför går och lägger mig för sent på söndagskvällen. Det är inte bra.


jag en ängel?

det tyckte i alla fall systern och svågern. Idag hade den lokala simklubben sitt årliga lussetåg. Då simmar lucia med tärnor och tomtar kring i olika formationer i en nedsläckt simhall. Det är tjusigt skall jag säga. Detta brukar då ackompanjeras av en kör som sjunger traditionella julsånger.

Idag när jag och sonen var ute och inhandlade skjorta så ringde mobilen. Det var svågern. Kören bestod just i den stunden av två personer.Min syster och svåger. Det är klart att man ställer upp. Vi fick slänga om schemat något. I stället för näringsrik och hemlagad god mat blev det pizza. Sen hastade jag iväg till den lilla kören. Det hade hunnit bli några fler. Men många var vi inte. Vi sjöng så det stod härliga till. Systerdottern, 14 år, tyckte det var extremt pinsamt och hon hade hört bättre :) Jaja jag kände mig i alla fall snäll.

Sen hann jag dessutom till träningen. Och nu är jag hemma igen.

På stan hann vi med att köpa lite julklappar och i samband med att jag var och reklamerade ett halsband som gått sönder - utan problem - så köpte jag denna fina skål:
 Den kan man ha både det ena och andra i. Sen blev det desutom fyra nya glöggmuggar som skall invigas något senare ikväll. Där ser man vad bra det är när man utan diskussion byter ett trasigt halsband utan att ifrågasätta behandling eller ens fråga efter kvitto.

Så jag känner mig nöjd med dagen i stort sett. Nu är det inte så många dagar kvar innan jul. Denna jul ser jag verkligen fram emot. Det ska bli väldigt skönt att vara ledig. Dessutom fick jag ett sms från en av Skagenflickorna som flaggade för afterwork på fredag. Visst låter det som en trevlig inledning på en lång julhelg?

apropå köttfärsen

den berömda ommärkta. Igår var vi ute och gick diskuterade jag och maken detta hemska att handlarna märker om. Det i sig jag kan tycka är lite trist är att de skriver nytt packdatum lite ärlighet skadar ju inte. Men det finns ju inget att välja på! Om man skal följa lagstiftningen så skall butiksmald färs säljas samma dag. Men den är ju inte dålig på kvällen. Och skall slängas dagen efter. Får inte säljas till halva priset.
Jag vägrar att bli så himla upprörd som alla blir. Det är omoraliskt att slänga fullt ätbar mat. Det kanske man skulle fundera en stund kring i stället.

Idag var jag inne på
ingas blogg och hon hade länkat till Expressens krönika. Så rätt. Ibland undrar jag om vi svenskar har slutat att tänka efter och värdera "nyheter" som dyker upp.

söndag

söndag är en av mina favoritdagar. Sällan några måsten förutom när jag själv hittar på några. Och då får jag väl skylla mig själv.
Idag har jag strukit dom nya linveporna som jag köpte igår. De är grå och tar upp färgen i strjärnorna på duken.  
Dessa ska ligga på köksbordet och därmed blir den blå duken lite ljusare:


I min julpyntning hemma har jag inte så mycket och inte så rött.
Så här ser t.ex. mina julgardiner som hänger i mina fortfarande oputsade förnster ut:


Nej nu skall jag ta med mig sonen och köpa en skjorta till honom. Han har nu upprepat detta behov i flera dagar. Detta behov dök upp efter att han varit med i lussetåget och inte hittade något passande att ha på sig. De slipper nämligen vara stjärngossar när de går  i sjuan.

Lite senare idag är det dags för ett corepass och ett spinningpass.

jag visste det....

släplift är bättre än sittlift. Nu förstår jag varför jag alltid känner mig lite lagom skräckslagen när jag sitter där uppe, högt över marken med skidorna dinglande ovanför stupet....

Se hur det kan
!

Nu ska jag gå och lägga mig och hoppas att jag inte drömmer mardrömmar om skidliftar.

Jag la i alla fall märke till en lustig sak i artikeln. "Ingen människa uppges ha skadats men många var nerkylda och flera kvinnor fördes till sjukhus för kontroll. " Undrar vad de gjorde med de stackars män som rimligtvis också borde varit nedkylda :)  Men japanska män kanske är väldigt tåliga.

ok - nu är det dags

image206

Amarylissen har slagit ut. Och som svar på alla era frågor hur man ska vattan denna skapelse så är svaret nog att man ska vattna så lite som möjligt.

Igår gjorde jag nämligen det. Vattnade. Då blev ju plötsligt all jämvikt rubbad. Lök-knölen blev tyngre och hela stjälken svängde sig. Så nu tänker jag vattna minimalt. Nästa knopp är på gång vi får väl se vart den tar vägen.
Jag hade utlovat en mer konstnärlig gestaltning men den får anstå till dess att dottern dyker upp i hemmet och dessutom har tid med mig.

Annars har dagen varit trevlig. Först var jag och dottern ute och handlade lite julklappar. Vi hittade en affär som sålde skor "Köp två betala för en" (haha det handlade förstår om två par). Det slutade med att dottern hade ett par mycket läckra silverskor och jag ett par svarta med oss hem. Ja vi köpte lite julklappar också.

Sen har vi haft traditionsenlig julträff här hemma. Det innebär att vi träffas för att göra marsipangodis tillsammans. Barnen blir allt färre. Så vi konstaterade att snart kan vi hoppa över godismomentet och bara äta god mat och prata. Vi hade i alla fall det väldigt trevligt. Men vi konstaterade och det är lite fascinerande att tiden går. Vi pratade om saker somom vi kom ihåg det som igår och så var det 15 år sen....

      Här ser ni i alla fall resultatet av vårt hantverk!

OK det var mer prat än verkstad :)


blondiner är alltid blondiner eller?

Jaja....

En Frågesport för blondiner... är blondiner dummare än andra?

 1. Hur länge varade 100-åriga kriget?
 - 116 år
 - 99 år
 - 100 år
 - 150 år
 Blondinen använder sin rätt att hoppa över frågan...

 2. I vilken land uppfanns Panama-hatten?
 - Brasilien
 - Chile
 - Panama
 - Ecuador
 Blondinen tar publiken till hjälp...

 3. I vilken månad firar ryssarna oktober revolutionen?
 - Januari
 - September
 - Oktober
 - November
 Blondinen ringer en vän, en annan blondin...

 4. Vad hette George IV?
 - Albert
 - George
 - Manuell
 - Jonas
 Blondinen söker efter rätt svar på internet...

 5. Från vilket djur har Kanarieöarna fått sitt namn?
 - Kanariefågeln
 - Kängurun
 - Råttan
 - Sälen
 Blondinen åker ur tävlingen... PS. Om du har skrattat när du har läst detta,
 så titta på svaren här nedan:


 Rätt svar:

1. 100 åriga kriget höll på i 116 år (1337-1453).
2. Panama-hatten uppfanns i Equador.
3. Oktober revolutionen firas i november.
4. Kung George IV hette Albert.
5. Kanarieöarna har fått sitt namn efter sälen. Canaria betyder på latin
 'sälarnas ö' (havshund).

Alltså, hur många rätt hade du ??
Är du blond eller ? ;-)

Avslutningvis ett tack till Olsson som ständigt övar mina skrattmuskler. Ni skulle se hennes andra mai l:)

godistävling

orkar egentligen inte med tävlingar. Men godis är godis!
Var med och
tävla du med, inne hos Blixman.

Du kan vinna den här härliga skålen med godis.

nöjd? .... ja!! lycklig???? orolig?...ja!!!

Jag är extremt nöjd med mig själv. Sitter i ett relativt sett nystädat hus. Allting beror på vilka ögon man betraktar saker och ting med.

Men jag väljer att se det som så här:

Huset är städat! Punkt.

Lycklig är jag aldrig nära jag städar. Men jag är väldigt nöjd.

Jag är lite orolig över amaryllisen. Jag har vattnat den idag. Då ändrar sig tyngdpunkten.... då händer det saker.

I morgon återkommer jag med bilder. Ska försöka tubba dottern till att ta bra bilder. Vi ska gå en sväng på stan så då kan jag hitta medel att muta henne med :)

I övrigt är det tradtionstyngda händelser på gång i morogn. Julgodis! Detta brukar vi göra ihop med gamla vänner. Vi ses typ en eller två gånger per år. Men traditionerna gör att vi ses. Det är en grej som är bra med traditioner: 
- Man ses!

jag säger bara....snart ändrad skepnad


snart slår den ut....Nu är det bara fråga om timmar eller nån dag tills den slår ut och ändrar då helt utseende.

Jag är mycket nöjd med detta julpyssel. Fort gick det och kul blev det.

Idén fick jag från en väninna som är ett under av pysslighet. Hon är en sådan som fixar en snygg dukning med ingenting. Hon tipsade och jag insåg att detta bara måste jag göra.  Vattningen sker genom att jag doppar klumpen i vatten. Men lökväxter behöver ju som tur är inte så mycket vatten.

Dottern tycker den är ful. Men nu har jag fått henne att intressera sig för den ur fotografisk synvinkel så jag återkommer med lite mer bilder när hon är klar.

Annars har det varit lucia med lussetåg med 200 elever på barnens skola. Tyvär kan man väl inte säga att det var någon skönsång. Det var åtskilliga som sjöng hellre än bra. Vid ett tillfälle satt småtomtarna och höll för öronen...

Nu börjar det hända grejer

Amaryllisen har verkligen rest sig!
För en knapp vecka sen:
  I lördags:

Och idag!

image202

Snart slår den ut!!

Annars har dagen varit lite tung. Julbord är inte någon bra grej för mej. Jag tyckte att jag försökte äta lite lagom men det tyckte inte min kropp som envisades att må lite smådåligt hela natten. Så idag har jag varit trött. Sanrt är det maed andra ord dags att krypa till kojs åter igen med denna Guillou. Närmare bestämt "Madame Terror".


gudars skymning

vad mätt jag är.... Julbord är gott men hur man än gör så blir det lite för mycket. Man vill ju gärna smaka på det som finns.... men jag äter bara sånt som jag tycker är gott.

Sen lite CSI ovan på det. Ibland undrar jag hur de kommer på allt som sker i detta program. Både de eländiga brotten och hur de hittar alla ledtrådar....

För er som följer min amaryllis kan jag informera om att snart slår den ut. Återkommer med foto i morgon eller så.

Detta om dettta, nu är det dags att avsluta dagen med en hundpromenad för att sedan krypa till kojs med Jan Guillou. Boken alltså!

på tapeten idag

Lite av varje ska göras eller kanske inte idag.

Ska:
Hämta bilen,
träna,
laga middag,
bada hunden
dammsuga

Ska kanske inte:
städa mer noga
rensa i handduksskåpet
rensa i garderoben

Vi får väl se framåt kvällen vad som blev gjort!

filmfunderingar


Igår såg vi på Orfeu Negro.
Prisbelönt film från 1959.  Den hade fått både oscar, guldpalm och golden globe. En vacker film.
Filmen bygger på myten om Orfeus och Eurydike. Intressant var att merparten av skådespelarna var amatörer. Mmest suggestivt med filmen tycker jag var den nästan hela tiden närvarande karnevalsmusiken. Sen under kvällpromenaden med hunden funderade vi på att det har hänt mycket sen 1959. Världen har blivit så mycket mindre. Det som var väldigt exotiskt då är mycket mer uppnåbart . 

En intressant biinformation i sammanhanget att jämte denna film finns det två filmer till som alla fått samma tre utmärklerser och en av dem är Pelle Erövraren. Vilken den tredje var har jag glömt.

amaryllislökens utveckling

    Så här såg amaryllisen ut häromdagen. Nu har ljuset (det lilla som finns) gjort sitt och:

Voilà!         

Inte så dåligt på ett par dar. Amaryllisen är kul att ha. Jag tror varenda en som sett den har haft nån kommentar eller fundering på vad de tycker den ser ut som. Alla är i alla fall överens om att den är "annorlunda".

Idag har jag och maken varit ute och julhandlat. Det gick riktigt bra. För en gångs skull var det som vi ville ha inte slut eller så. Det skall nog bli en jul här också. Kvällen skall ägnas åt umgänge! Trevligt.

nu stiger jultempen

Hittade denna lista hos Åsa som i sin tur hade knyckt den från Junitjej....

Pepparkakor - Lussebullar
Skumtomtar - Knäck
Ischoklad - Marsipan
Köttbullar -
Prinskorvar
Julkorv - Julskinka
Lax - Sill
Revbenspjäll - Janssons frestelse
Paradis - Aladdin
Rullsylta - Pastej
Glögg - Julmust  -
här kan jag bara inte välja
Rödbetssallad - Dopp i grytan
Ris a la malta - Risgrynsgröt
Äpplemos - Senap (till skinkan)

När det gäller senap till skinkan har jag faktiskt ändrat mig under de senaste åren, då jag alltid förr hade äppplemos, men det får inte vara vilken senap som helst. Den skall vara sötstark!

vädret är väl både trist

och trist att prata om. Ändå är det väl en av de saker som vi i detta land ägnar mycket tid åt att prata om. Nu har jag och maken just kommit hem från en sån promenad när man känner sig småfuktig eftersom det regnar men ändå inte regnar. Alltså det jobbigaste med vädret i den här delen av landet är att det liksom aldrig bestämmer sig. Igår var det åtskilliga grader kallt och strålande sol. Underbart. Det var förvisso rätt kallt när vi var ute och tog den sena promenaden. Men ändå härligt. Idag när jag vaknde var det bara allmänt blött igen. Ett regn som kryper in överallt.

Det är tur att man för det mesta är inomhus. Igår gjorde jag lite julpyssel. Något som jag inte annars är så intresserad av. Är inte den där pyssliga typen. Men jag hade fått inspiration av en kompis. Hon är verkligen sådär genuint diktig på att göra saker och pyssla till det. Gör alltid fantastiska dukningar med enkla medel osv. Hon hade i alla fall plockat upp en kul idé. Man tar en amaryllis och klär själva roten med mossa. Sen hänger man upp hela härligeheten i fönstret. Sedan är tanken att den skall växa och frodas.
Så här der den ut idag. Jag bara väntar på att den ska växa och slå ut.


Lite kul eller hur?

har du tvättat mina tomtebyxor?

frågade sonen. Det är mycket såna samtal i familjen. Har du gjort det eller det. Lite nyfiken blev jag dock då han frågade. Började fundera på om han skulle klä ut sig eller nåt. Men nej så var det inte han vill ha dem att sova i.

Annars är allt så bra. Imorgon har ett helt möte bokats av vilket innebär att jag plötsligen har nästan en hel förmiddag "ledig" Det innebär att jag kan ta itu med alla pappershögar som balanserar överallt i mitt rum. När vi bytte loklare var det någon som bestämt att vi inga hurtsar skulle ha utan bara skåp. Denne någon skall jag ta ett allvarligt snack med. Var skall man lägga allt som dräller in??? Vi har verkligen extremt långt kvar till det papperslösa samhället. Det blir bara värre och värre. Och tänk så mycket som bara kommer in och sedan direkt åker till "runda arkivet" Det är ett betydligt större resursslöseri tycker jag än att få en telefonkatalog en gång per år.
För jag antar att rätt många har nåtts av uppmaningen att avbeställa sin telefonkatalog. Jag för min del vill ha en. Jag använder den då och då. Dessutom är det lite bra att ha alla viktiga telefonnummer tillgängliga utan att behöva vara beroende av en dator. Så var det med det.

suckar

I vårt kök har vi en ljuskrona från svärföräldrarnas hem. Den hör ihop med matsalsmöbeln i ek som står utplacerad lite här och var i vårt hus.

Idag så hade en av glödlamporna slutat fungera. Trodde jag. Den lyste i alla fall inte. Som den ordningsamma person (haha) jag är gick jag för att hämta en ny och byta. Icke sa nicke, det blev inte ljus där ändå. Då säger maken att det hände visst nåt.... ok, det hände visst nåt.... efter ett tag kliver han upp på en stol och börjar vrida på ljuset... jag har i alla fall sinnesnärvaro nog att dra ur sladden ur väggen. Eftersom jag vet av erfarenhet att när han börjar med sånt där så ganska snart övergår undersökandet i mer handlingskraftiga, läs våldsamma, tilltag. Dvs i detta fall vridande och bändande. Avslutningsvis så skruvade han på glödlampan. Och då menar jag skruvade. Nu är lamphållaren mer trasig än någonsin. Dags att leta upp en elgubbe och sen får man väl upp på vinden för att hitta något att ha under tiden. Just över köksbordet känns det rätt nödvändigt med en lampa. Just i denna tid. Annars får vi läsa morgontidningen i stearinljusens sken.

Annars har dagen varit bra. Fotoutställning i Lilla Paris. Helt klart sevärd. "Nästan Vuxna 75 - 80". Maken fick se sig själv på bild medan jag mer insöp tidsandan. Det var en intressant period. En blandning av olika stilar. Jag var precis i början av tonåren denna tid och kände igen klädstilar mm. Karl Bernling har verkligen lyckats med att samla ihop bilder som skildrade ungdomstid i allmänhet och tidsandan i synnerhet. Utställning kommer att visas i Norrköping också. Tror det var i februari. Så där har ni chansen att se den om Lilla Paris ter sig avlägset.

Efter utställningen besökte vi riktigt goda vänner och fick lunch. Vi hade en mycket trevlig eftermiddag. nöjda både med kulturupplevelse och med umgänge åkte vi hemåt i mörkret. För nu är det verkligen mörkt. I synnerhet här där det bara regnar hela tiden.


vad mycket måsten som finns

mer eller mindre nödvändiga. Jag har några upplevelser som jag verkligen kan fundera över när jag tänker tillbaka.
De flesta måste är nog faktisk rätt onödiga. De skapas någon gång och vi bär med oss dem och förstår inte alltid varför det skall vara som det är.

En första sak jag kommer på är mitt och makens första gräl. Det var om lakan. Närmare bestämt om hur man viker nytvättade lakan. Faktiskt när man tänker tillbaka en oerhört oviktig fråga och verkligen inte värd att gräla om. Jag var fullständigt övertygad om att det bara fanns ett sätt att vika lakan på. I tre delar. Absolut inte med veck mitt på i längdriktningen. Maken var inte så noga han vek ihop lakanet i fyra delar och jag fick ett bryt. Jag kunde nog inte egentligen förklara varför detta var så viktigt. Men vid närmare efterforskning har jag fått flera förklaringar.

1. Ett lakan slits mest mitt på. Därför skall man inte genom att dessutom vika rakt över mitten ytterligare späda på slitaget. (verkar rätt rimligt tycker jag)

2. Om man viker lakan i tre delar så passar de i standardskåp.

Ja, nån förklaring till varför jag envist hävdade mitt sätt att vika som det enda riktiga hade jag inte då. Idag viker vi både och. Men det är sällan maken viker över huvud taget. Dessutom ändrar jag mig beroende på hur jag lägger in dem i linneskåpet....jag kan förstå honom.

Nästa måstegrej inträffade en fredagseftermiddag när jag kom hem från jobbet. Det var fredan innan första advent och när jag kommer hem så lyser alla ljusstakar glatt i förnstrena. Blev jag glad? Nej, jag stormade in och frågade om han hade städat. Det hade han naturligtvis inte. Än mindre tvättat fönstrena. Jag tog ner alla ljusstakarna. Städade, om jag putsade förnsterna kommer jag inte ihåg. Och sen upp med ljusstakarna igen.

Hur är det idag? Jag skulle ha oerhört svårt att sätta upp ljusstakarna utan att städa först. Men jag kan låta bli att putsa fönstena. Kan t.o.m. byta gardiner utan att fönstrena är rena. Idag satte maken upp de få stakar vi har.  En i kökets två fönster. Jag gillar när det inte är symmetriskt. Symmetri är ruskigt trist tycker jag. Sen går jag omkring och rättar till. Förmodligen tycker han att jag är trist med detta. Men det skiter jag högaktningsfullt i.

Julgardinerna är uppe. De är inte så julia. Blekt gula, röda, blå och gröna med pepparkaksgranar på. Från Ljungbergs textiltryckeri. Julstjärnan i halm hänger i vardagsrumsfönstret. Och som sagt en ljusstake i köket. ytterligare en ljusstake i vårt sovrum (för att det ska se trevligt ut utifrån). Och en smidesljusstake med stearinljus och med nötter som pynt. Så var det klart! Inalles alltså tre elektiska arrangemang. Och sen har jag bytt dik på köksbordet. En mörkblå med silverstjärnor på. (från Hemtex)

Jag bara säger att måsten a ändrar sig med tiden. Och tur är väl det. Annars skulle man aldrig hinna med något alls. Nu ska jag sjunka ner i vardagsrumssoffan och umgås med den urusle lakansvikaren.

och plötsligt blev det för mörkt...

för att putsas fönster. Inte vart jag ledsen för det. Det dyker alltid upp andra tillfällen. Men dammning och dammsugning skall i alla fall göras. Så här blir inte mer bloggat idag.

hits