Sverigens omodernaste skidanläggning...

... heter Kappruet. Där kan man verkligen få lov att njuta av underbar snö och stillhet. Det är fantastiskt att kunna stå i toppen av en backe och inte se någon. Bara ha en tom backe att åka nerför. Kort och gott underbart.

Sista dagen på sportlovet tillbringades i denna backe. Efter att ha åkt halvadagen intogs en god lunch i restaurangen. Alla var nöjda och glade med maten.

Jag, maken och systen passade sedan på att åka en sista tur i spåren vid Baggården.

En på det hela taget bra skidvecka. Kanske lite kall och blåsig. Men som han sa, maken, det är sånt man får räkna med i fjällen.

Filmfestival i Göteborg

 
Filmfestival i Göteborg
Det var väldigt länge sen jag var på filmfestivalen i Göteborg. Det jag kom ihåg från den för över 15 år sen var att det var krångligt att beställla biljetter, att man aldrig visste vilka biljetter man skulle få, sen var det småbarnsår.... och ja ni vet hur det kan bli. Åren gick.

Sen förra veckan träffade jag en bekant som sa att det var ju så smidigt nu för tiden att beställa och köpa biljetter på internet.

Och det var det. Nu var detta en bra bit in i festivalen och mycket var slutsålt men jag och maken lyckades med att tota ihop ett femfilmsprogram på lördagen. Så här blev det. 

"Principles of Life". En rumänsk film som beskrev en pappas dilemma med att hantera arbete, två familjer mm. Ta ansvar och hur hantera allt. Att lyssna ingick inte i hans stressade livsmönster och bekymren växte kring hur alla skulle leva upp just " the principles of life"..... Om filmen tycket jag sådär. Det var tidvis väldigt snabb dialog. extningen på engelska blev då svår att följa med i. Produktionen upplevde jag som lite enkel. Så 2/5.

"At Ellen´s Age". Tysk film. Kvinna mitt i yrkeslivet drabbas av just livet. Mannen anslöjas med otrohet. Hon får någon form av besked från en läkare. Allt sker mellan olika flighter, hotell och hemmet.... Livet kommer ikapp henne. vad är viktigt och hur skall livet framöver se ut? En dag lämnar hon bara ett pass på en flight som just skall ge sig av. En snudd på psykotisk period följer. Man får följa Ellen under vad som är svårt att uppfatta i tid. Hon lever i ett vakuum som tilldrar sig på hotell, med en djurrättsaktivistgrupp (kul att få alla sina fördomar om tyska sådan uppfyllda) och slutligen landar hon i Afrika. Det som störde mig litet var att jag inte riktigt hängde med på slutet. Annars bra film. 3/5

"And peace on earth" originaltitel "Et in terra pax". Bra film. Skildrar på ett mycket trovärdigt sätt svårigheterna som finns i det samhälle som inte bara styrs av våra gemensamma allmänna lagar utan också av det oskrivna, ibland uttalade regelsystem som råder i den kriminella subkulturen som finns i varje samhälle. Den stora huskropp, som väl motsvarar våra miljonprogramsområden, fast här i Rom, bildar en effektfull kuliss i filmen. Tidvis vackert filmad.
Detta är en i raden av alla filmer som beskriver svårigherna, för att inte säga omöjligheten, att bryta sig loss från droger och kriminalitet. 4/5. Betyget dras upp av filmmusiken, Vivaldi effektfullt använt! 

"Uncle Boonmee who can recall his past lives". Konstig Thailändsk film. Fullsatt salong på över 400 platser. Vackert, tidvis rolig, och finstämd film om Uncle Boinmee som är dödsjuk. Vi får följa hans sista dagar då hans tidigare liv passera. Även döda och försvunna familjemedlemmar dyker upp. Med en helt klart bra film. Blir trots allt en 4/5.

Sedan var vi rätt trötta men då schemat funkade gick vi ändå och såg:

"Poll Diaries" Tysk film. En historia som utspelar sig strax innan första världskrigets utbrott. Familjedrama i skugga av de samhälleliga slitningar som föregick krigsutbrottet. Utspelar sig på den estländska östersjökusten. Väldigt vackert filmad och en spännande historia som man inte kan förutsäga. 4/5

När vi satt på tåger 00.30 på väg hem konstaterade vi att vi kommer att göra detta igen men då ha en något längre paus för mat. Vi hann trots allt att äta en mycket god pasta mellan andra och tredje filmen. Mycket bra service på Vin o tapas. Kyparen gav goda råd och servering skedde så att vi hann njuta av den goda pastan. 

Sammanfattningsvis var det rätt trevligt att sätta sig vid kökbordet när vi väl var hemma. Summera kvällen över ett glas vin och en smörgås. 

hits