Blötdjur mm

Har precis avslutat läxhjälpen. Vet nu en hel massa om bötdjur, plattmaskar mm. Vad är det t.ex. för skillnad på en snigel och en snäcka? VIlken är den vanligaste snäckan i Sverige? Ja det är mycket som man inte vet. Vad är kloakdjur?
Nu har ni fått litet att fundera på.
Idag har jag gjort typ samma som igår fast jag har inte tränat och dammsugit. Däremot har jag varit på examensfest.  Det var kul. Det är ett gäng med typ samma personer som man ser i olika sammanhang men det är alltid lika roligt. Idag var dessutom en av mina världsmedborgarbekanta där. Kul att dryfta skillnader mellan olika kulturer etc. Hon berättade bl.a. om vilka kulturkrockar som inträffar i omklädningsrum och vi konstaterade att amerikaner är extremt pryda.

Nu skall jag gå och lägga mig. Väntar med spänning på hur det går med Pias billetande. Om du fixar bil så städar jag med dig. Jag har ju faktiskt städat den lägenheten förr!! Det kommer att gå som en dans!

En dag i mitt liv

Här kommer ett mycket kort, snudd på depressivt,  inlägg. Denna dag har varit extremt vanlig. Dvs jag gick upp. Åt frukost. Cyklade till jobbet. Jobbade - litet för länge - fick en hel del gjort. Åkte och handlade. Ute och stavgick med maken och hunden (vågar knappt säga det) Skulle eg sprungit men kände inte för det. Dammsög. Pratade litet i telefon. Drack en kopp roiboste. Tvättade. Ja och mer var det inte. Så här håller det på mest hela tiden. Och nu ska jag hänga tvätt och sen ska jag sova. Och i morgon .......


på allmän begäran

Har nu varit och sett på fotboll. Trevligt. Fortsätter min bildargärning. Här kommer litet om stegräknare....

Stegräknare, Stegmätare eller Pedometer?
Kärt barn har många namn, alla betyder dom samma sak. En liten dosa som du
bär på höften och som registrerar de steg du tar under dagen. Det är ett utmärkt hjälpmedel och en bra motivation för dig som vill röra dig mer i vardagen eller för dig som redan motionerar och vill sätta upp tydliga mål.


Så nu vet ni det. Berra har dessutom en med radio.

folkbildare

Det behövs folkbildare på många områden. Jag har tagit på mig ansvaret för att bilda mina vänner i olika former av träningsmöjligheter och annat. Sån som vi behöver nu när vi inte är riktigt så unga längre. Annars blir vi försoffade.Vi vill ju dessutom kunna njuta av livets goda!

Vad är det nu för skilland mellan en pulsklocka/mätare och stegräknare.
Jo de mäter olika saker. Pulsen respektive steg. Enkelt som så.
Här kommer lite info om pulsbaserad träning:

Pulsbaserad träning

Pulsklocka
Pulsklockan är ett utmärkt redskap för den som vill planera sin träning, hålla koll på träningsintensitet eller mäta energiomsättning under ett pass. Det finns numera flera olika märken av pulsklockor allt från den enklaste varianten till de med massor av funktioner som uppspelning av minne, överföring till datafil, mellantider, pulsintervall etc.
Pulsklockan mäter pulsen, det vill säga antal pulsslag per minut. Pulsen är ett mått på hur mycket kroppen måste arbeta, hur mycket syre som går åt vid ett visst tillfälle. Pulsen kan användas för att bestämma energiförbrukning, arbetsintensitet, konditionsförbättring (eller försämring) mm.


Fördelar med pulsklocka - pulsmätare
  • Hittar olika intensitetsintervaller. Hjälper en att hålla koll om det är rätt intensitet under träningen.
  • Se resultat i form av ändring av vilopuls, arbetspuls.
  • Hjälper en att inte träna för hårt.
Återkommer om stegräknare.

Hej svejs!


 

 


go kväll

go mat och framför allt gott sällskap. Jag älskar spontana tillställningar. Det är så skönt. Inte så mycket som ska ordnas och så. Nu är det dags att släcka ner och sova. Kram och puss till alla som förtjänar det (inkluderar framförallt dem med stegräknare)!

tillbaka på banan

som nog en del lagt märke till har träningsintensiteten gått ner. Det är inte så att jag för att skona känsliga själar underlåtit att rapportera om mina träningsvedermödor. Men intensiteten har varit låg under den senaste perioden och inskränkt sig till kvällpromenader med hunden och ibland maken. Cykelturer till och från jobbet räknas inte.

Men nu är jag inne i en ny positiv flow igen. Vilket innebär ett pass med body-pump igår med därpå följande konditionspass på motionscykeln (som i och för sig är mördande tråkigt men nyttigt). Idag har jag och maken varit ute och stavgått. Det är rätt trevligt. Dessutom fick maken möjlighet att pröva den nya "måste-ha-grejen" för alla motionärer. En pulsklocka. Ett observandum i sammanhanget är att jag inte har en sån. Nu när jag har tränat så mycket skall jag och dottern åka och köpa ingredienser till chokladcheesecakemuffins! Slutligen: Det är gott med långhelg.

Vilka tv-kanaler skall vi ha?

Denna digitalisering av tv-sändningarna har med största säkerhet åtminstone en vinnare. Kabeltv-bolagen. Har just varit på möte där man diskuterade hur vi skulle förhålla oss till det förslag som kommit från det stora kabeltv-bolaget. Absolut ett av de mest välbesökta mötena i vår samfällighets historia. Där ser man hur fjättrade vi blivit vid våra apparater. Maken hade skickat iväg mig med instruktioner som innebär att vi skall ha våra sportkanaler kvar. Kosta vad det kosta vill..nej inte riktigt men nästan. Efter mycket diskussioner med tekniska funderingar etc så enades slutligen vi om att ge uppdraget till en av våra grannar. Han har nu fått ett uppdrag och en limit. Vi hoppas att han har framgång med förhandlandet. För vad kommer att hända om t. ex eursport är borta? Kommer han att kunna gå över gården utan att bli antastad? Det är ett tungt ansvar han har tagit på sig. Man skulle rent utav kunna kalla honom för något av en vardagshjälte. Hoppas bara det inte blir som Don Qiujotes kamp.Hur kommer det att bli om det inte finns någon sportkanal i det framtida utbudet. Han ser mest på Discovery....  Däremot så röstades Cartoon enhälligt bort. Denna skräpkanal är jag bara så nöjd med att slippa. Sporten bryr jag mig inte heller särskilt mycket om... men för husfridens skull så hoppas jag på både eurosport, viasat och vad det nu kan vara mer. Jag vill ha 1 och 2. Och det är ju med i vilket fall som helst så jag är nöjd. Sen kan man ju faktiskt hyra en film då och då.... Så nån filmkanal blir det inte heller. Sonen lobbar för DIsney Channel....

Annars har dagen rullat på. Förhoppningsvis bara en arbetsdag kvar denna vecka. Det blir turbo i mrogon för då kan jag ju eventuellt vara ledig på fredag. Något som inte vore helt fel. Funderade på att gå ut och springa men eftersom det är förbannat kallt och blåsigt är jag inte riktigt övertygad längre. EN promenad kanske när maken dyker upp.

Konstaterade att de två spanienresenärerna hade dragait vidare till den katalanska huvudstaden. Där är fint. Hoppas de fick ordning på boendet och sånt.


så var det över

så mycket laddning för en kväll. Och vi pratar inte melodifestival utan 50-årsparty eller 100 som det egentligen var. Det var kul tyckte framförallt - som det ska va - jubilarerna. Kul med en fest tyckte jag där ingen kände alla. Sen var det en pers måste jag säga.... Skulle maten räcka?  (det gjorde den) det flytande? (det gjorde det) Det är mycket som ska klaffa.
Men vad trött jag var i morse när klockan ringde 7.30. Sonen hade gått vidare i Klassbollen. Han hittade inte sina shorts och t-shirt, vi irrade kring och letade efter dem tills jag hittade dem där den ordentlige maken hade hängt upp dem "det kan ha varit jag" medgav han. Somnade sen om som en sten till nästa gång klockradion gick igång. Lika trött igen. Ingen frukost hemma. Maken trampade bort till den lokala supermercadon. Sen var det städning. Nu har vi rodlat i soffan och sett på reprisen av melodifestivalen. Slumrat litet.... Tur att det är kort vecka som ligger framför en.

By the way. Sonens klass kom på tredje plats. Han var nöjd.

hemma..

..nu är vi hemma... maken är nöjd... kul fest..
säng...

ordnung

Nu känner jag mig fullständigt utpumpad efter denna dag som slutligen kom till ett slut. Sitter här och lyssnar till Santana. Bra.  Vi har i alla fall städat hela huset. Dottern tog sig i kragen under veckan, vi undrade vad det var som lät från övre våningen... det var hon som dammsög... inte ofta man hör sådana ljud därifrån. Sonens rum tog vi idag. Vi är garanterat inte dammallergiker någon av oss. I så fall hade vi inte stått upp längre utan snarare legat på intensiven. Nu är det fint där med. I övriga huset brukar det vara relativt välordnat. Nu är det gött.
I morgon är det partydag. Allt är planerat förutom att vi ska baka litet är allting klart!!
Iordningställande från kl 11. Sen förhoppningsvis en lugn stund sen. Party.

boxar

Idag har jag vart på utbildning om boxar. Löneboxar. En hel vetenskap som ligger bakom hur man ska placera in olika befattningar så att det inte uppstår en massa ojämlikheter mellan olika yrken. Framför allt när det gäller skillnader mellan manliga och kvinnliga yrken. T.ex. sjuksköterska och brandman. Nu vet jag ointe om det var en relevant jämförelse. Men som exempel så att ni förstår. Så får vi ett fint och jämlikt samhälle!!!! Utan osakliga löneskillnader!!! Den som lever få se... 
Det slutade med att vi skulle öva. Ojojoj vad fel vi gjorde hela tiden. Kursledaren var en sån där som sa aih och sih hela tiden så fort vi gjorde fel.
Sen var jag med dottern och fixade hennes hår. Fasiken vad dyret det blev.... å andra sidan sa de på salongen att hennes hår var ett projekt... numer är hon vackert blond... och tillsagd att inte färga hemma i diverser obskyra färger. Hon log mycket rart och lovade att hon inte skulle det.

Partyplaneringen rullar på..... Idag har vi kollat lokalen....pratat i telefon.... planerat.... det andra festföremålet har tappat rösten....men det går  bra att prata med hennes make... han heter också Anders.... som omväxling! 

Ikväll håller vi alla tummarna för att Carola inte vinner. Det vore så spännande att se hur hon skulle tackla detta.

dagen efter

Det gick relativt bra. Men det är otrevligt med människor som använder sin maktposition för att trycka till dem som de ser är sårbara. De kan väl gå på dem som kan försvara sig i stället tycker jag.

Jag känner mig i alla fall rätt nöjd just nu. Får väl se när myndigheten fattat beslut och bestämt sig för vad man ska tycka. Det lär ta ett tag för de fick litet att fundera på. Allt är inte alltid som man tror. Ibland kan saker sedda ur betraktarens öga bli fel beroende på hur man vill tolka saker och ting.

Nog om detta.

Om två och en halv vecka ska jag vara ledig. En hel vecka för mig själv. Ja också min goa vän och hennes familj förstås... Det ser jag fram emot.

Men först är det party på lördag som en del ju missar. Nu är det hårdplanering som gäller. Idag var maken och ordnade det flytande. På detta party kommer ingen att sakna något lekamligt. Det kommer att bli gott, glatt och livligt. Tänk er själva två glada 50-åringar med sitt bästa partyhumör med. Ja det ska bli kul!!


lång dags färd mot natt

Så känns denna dag. Ett enda långt harvande på arbetsplatsen, hemma klockan 20.30. Dessutom var gårdagsnatten mycket kort. Så det ska bli gott att få sova. Imorgon är det dramatik som gäller. De höga potentaterna kommer för att lämna sin synpunkter på verksamheten. Det är, jag vet inte vad jag ska benämna det som, nervöst kanske. Nej jag vet inte riktigt. Det känns iaf som bara detta är gjort så kan jag i lugn och ro ägna mig åt kalasförberedelserna. Steka falafel och baka kaka.

Nej nu känns huvet alldeles tomt. Jag har inget mer som jag vill delge min omvärld.
Godnatt jord.

nästan fulländad...

..fotbollshelg. Idag vann dottern med sitt lag. Sonen vann både igår och idag då han spelade med de litet äldre killarna och stod i elvamannamål för andra gången i sitt liv. Nervöst må jag säga.
Däremot har det gått sämre i allsvenskan. Oavgjort för elfsborg och för öis (men det sista bryr jag mig iofs inte så mycket om).

Kallt som herke har det blivit. Dessa skillnader som hela tiden drabbar en i den här delen av världen. Man kan aldrig slappna av och tänka att ok nu är våren här eller nu är sommaren här. Det ändrar sig hela tiden... Så på med strumporna igen.

Mat-teori

Långsamma kolhydrater. Dottern har varit på föreläsning. Just nu har hon fullt upp med att leta efter mat med långsamma kolhydrater som hon ska sätta i sig eftersom hon har match i eftermiddag. Deeutom har hon ju precis ätit frukost. Brödet hade 7,3% kostfibrer. Det är bra! Hennes nu förberedande lunch innehåller majs, ägg och paprika...
Mat-teori är mysko tycker jag. Brukar äta det jag tycker är gott. Det funkar bra för mig.

Snäll?

Ibland är jag snäll. Idag . har t.ex jag och 14-åringen varit och shoppat. Det bästa är att hon blir så himla snäll när man shoppar. Framför allt innan men det dröjer sig kvar ett tag efter turen också. Så på det sättet kan man köpa sig en smula lugn och ro. Regnet har inte kommit ännu. Det är bra. Varför kan det inte regna på nätterna och vara soligt på dan. Det hade väl varit mycket bra för alla. Vi skulle få mycket ljus på oss. Allt skulle växa bra. Man kunde ta på sig "rätt kläder". Ja, ja nu är det ju inte så.

Idag är det alltså  lördag. Jag är snäll, dottern är snäll. Sonen vann med 9-2 och maken har fått sin uppsats godkänd och nu ser han på fotboll. Sammanfattningsvis råder alltså FRID.

Frestelser

Fredagar är bäst. Idag Har det varit en rätt bra dag. På eftermiddagen fick jag ett sms från maken som så lovande inbjöd med "får jag fresta med"... å ja tänkte jag, vad har han nu hittat på för kul. Han kan ju när han vill... fortsättningen som följde var "en timmes stavgång"... vad säger man???  Vi var faktiskt ute och det var rätt skönt. Men det är inte samma ska som att springa. Och nu säger vän av ordning att det är det ju inte heller. Nej jag vet det men jag måste ändå få konstatera detta. Detta är ett exempel på bra och skonsam träning för den som behöver komma igång :-)

Nu är det grill som gäller innan det kalla äckliga vädret som är utlovat anländer. +en gin och tonic som jag verkligen har förtjänat idag.

Utbildningsmomentet angående stavgång utgår. Men jag tycker också det är töntigt det är därför vi alltid tar bilen och går nånstans där vi inte möter nån:) Men det är nyttigt. När vi var på mallis så vi folk som gick luftstavgång.....


Skirt grönt ljus..

..sipprar ner i bokskogen. Vitsipporna blommar. Denna korta period är fantastiskt vacker... Nu blommar häggen också och det är så grönt.

Så varför sitter man här....


att vinna eller inte vinna

är just nu frågan i derbyt. ÖIS-IFK. Jag håller inte på någotdera laget. Men är solidarisk med sonen. Heja ÖIS!!! Maken och sonen bet ihop inför matchen och ställde in sig på förlust. Det är bästa att vara förberedd, hittills har de iaf fått in ett mål (halvlek 1-1). Alltid nåt. Det har varit tungt att vara öisare det sista. Själv njuter jag av stillheten i hemmet. Bara jag och hunden här. Jag har varit och tränat en stund (Bodypump). Om jag inte talar om det undrar ni ju!!

En annan sak som hänger ihop med ovanstående. Jag är inbiten Elfsborgare. Dottern är GAIS:are så vi har spridit våra gracer!

blek och skön !?!

.möjligen värmeröd blir man då man tvingas sitta på ett kontor i strålande solsken hela eftermiddagen där markisen inte funkar. Höll på att sätta på mig solglasögonen inne men då kunde jag inte läsa va det stod på skärmen. Om jag öppnade förnstren så flög samtliga papper iväg och plötsligt uppstod den där röran som det ser ut som om jag har...Jämmer och elände. Jag drog så fort jag kunde och vad skönt det är här i hallens dunkel... nu ska jag ut och andas luft och se på när sonen skjuter.

Usch och fy....

Det handlar om mina gamla vanliga käpphäster. Vadå? Jo just det städning och sånt där som bara är så himla tråkigt så man bara.... ja vill inte utveckla det där senaste mer. Just sån här perioder när det är fint väder och så, så tenderar mitt hem att fullständigt becka igen. överallt ligger det saker och när soolen skiner in ser jag bara alla dammkorn som borde vara i min dammsugare. Usch och fy. Jag hittar på alla möjliga andra saker att göra. Som att blogga till exempel.

Jag hatar verkligen att städa. Jag blir sur och mår rent ut sagt dåligt av det. Men det är väldigt bra efteråt.
Så nu skall jag ta tjuren vidhornen. FÖrst dammsuga. Sen ska jag gå ut och springa en runda och sen ska jag stryka. Det sista gillar jag.

Ha det bra alla glada pedanter därute!!!


Quelle jour!!!

Så himla skön. Fast litet smolk i glädjebägare har det varit också. Båda ungarnaförlorade sina fotbollsmatcher. Men det gick ju ändå an att titta på när det var varmt och skönt. Annars brukar det ju bara vara så vidrigt kallt och om de då dessutom förlorar så finns det ju inget att glädja sig åt.

Annars har det varit en mycket bra helg. Mycket skönt umgänge och avslappnat. Nu är den dock snart slut och en riktig femdagarsvecka närmar sig med förfärande hastighet. Nu ska jag ta en slät kopp te. Hänga litet tvätt och krypa till kojs.

Om ni undrar så har träningen idag endast bestått av en rask kvällspromenad tillsammans med dottern och hunden. Helt OK tycker jag i alla fall.

Väderfixering

I sverige är vi i högsta grad väderfixerade. Det är ett av våra absolut säkraste kort i samtal etc. Ringer man till nån så är det oftast en av de saker man fråga "Hur är vädret hos er?"
Men det är ju inte så konstigt. Det växlar ju hela tiden man kan aldrig planera att i övermorgon ska göra det om man är beroende av vädret. Det gäller att ta vara på dagen. Så idag ska jag vara ute i solen. Vägrar åka till Allum med dottern. Hon vill dessutom egentligen bara ha med min plånbok.
Nej ut i solen, köpa nya växter, kanske springa en runda, sen litet grill. Mmm detta kan bli en bra helg.

På mångas begäran

Här kommer en reseskildring från Barcelonatrippen

Lördag den 29/4. Tidigt upp. Som vanligt var jag hispig för att vi skulle komma försent till planet - vilket ännu aldrig inträffat. En gång sprang vi in som sista personer i bussen till planet på "final call" men det är väl det närmaste vi har kommit att missa. VI hann alltså även denna gång.
Sen spenderade vi några trista timmar i Frankfurt. Fast det var rätt skönt att varva ner och bara vänta också.
Framme i Barcelona strax innan tre. Tog en taxi till hotellet för vid det här laget vill vi inte trängas på de allmänna kommunikationsmedlen. Hotellet var enkelt men som maken säger. Huvudsaken är att det är rent och att sängenär OK. Liten stadsrundtur. och promenad vid havet.
God mat på trevlig restaurang. Och sen var det dags för det som maken väntat på FC Barcelona - Cadiz. Det var en smått religiös upplevelse. Jag kan ju inte påstå att min entusiasm var lika stor som hans. ("titta vilken plan", "vilken arena", "vilket spel" etc) Men det var ett kul skådespel. Och jag tog en massa kort så att barnen kunde få titta på Henrik Larsson och allt vad de nu hette.
Nästa dag var det söndag. En massa muséer var vi på. Dock inte Picassomuséet - vägrade stå i en timmes kö för att gå in. Denna dag var inte så varm. Men helt OK god mat på trevlig restaurang.
1:a maj gick i Gaudis tecken. Solen var framme. Inga demonstrationer. Lite trevliga barstopp här och var. Trerätters på kvällen. Crema Catalana skall vara katalansk!
Sen var det dags att åka hem. Nu åkte vi tåg och buss till flygplatsen och hej vad det gick. Min "missa-planet-ångest" fick sig en rejäl påfyllning när vi var tvungna att byta från tåg till buss. Mitt på dan i Barcelona med all trafik.... röda ljus och köer. När vi väl kom fram var det världens längsta incheckningskö.... men vi hann. Och kom hem på exakt utsatt tid.

Detta är vad som förtäljs resten kan ni bara fantisera om.

Pulsbaserad träning mm

Ny grej så att man vet att man tränar rätt. Man skall ha lagom hög puls beroende på vad man vill uppnå. Praktiserades på spinningpass. Jag är fortfarande övertygad... spinning är inte nåt för mig. Att cykla inne i ett litet rum tillsammans med 30 andra. Och inte röra sig en meter... det är i och för sig samma som på andra konditionsmaskiner men just spinning har jag extremt svårt för. Springer hellre i skogen.

Barcelona i helgen var bra. När jag orkar återkommer jag med en reseskildring.

hits